Nikifor Vrijenije

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Nićifor Vrijenije (1062, Jedrene-poslije 1137, Carigrad)

Nićifor Vrijenije (Brijenije) potomak je ugledne bizantske obitelji. Imao je titulu cezara u doba cara Aleksija I Komnena (1081-1118). Bio je pisac, ali za svoga života ostao je u sjeni svoga djeda koji je bio čuveni vojskovođa, i svoje supruge poznate Ane Komnen sa kojom se oženio 1097. N. Vrijenije nije imao političkih ambicija. Odlučno je odbijao napore supruge Ane Komnen da ga proglase za cara nakon smrti Aleksija I Komnena 1118. Bio je vjeran caru Jovanu II Komnenu (1118-1143).

Njegova Historija ostala je nedovršena. Pisao je bizantsku historiju od početka vladavine Isaka I Komnena (1057-1059) do 1079., kada se iznenada prekida kao nezavršeno djelo.