Ninetales

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ninetales
Opći podaci
Japansko imeキュウコン Kyuukon
Redni broj38
Generacijaprva
VrstaVatreni
Stepen1.
Razvio se izVulpixa
Razvija se u-
RazvojVatreni kamen
Visina1,1 m
Težina19,9 kg
SposobnostBljesak vatre (Flash Fire)

Ninetalesovo ime dolazi od engleskih riječi "nine" = devet, i "tales" = priče, s tim da je engleska riječ "tale" = priča, homofon riječi "tail" = rep. Njegovo se ime odnosi i na kineski mit o duhu lisice s devet repova, imena kitsune, koji služi Nuwi i Japancima. Njegovo japansko ime, Kyuukon, vjerovatno je kombinacija japanskih riječi "Kyuu" = devet, i "Kon". Riječ "Kon" dolazi od "kon kon", onomatopejske riječi koju u Japanu koriste za oponašanje glasova lisica (Mnoge japanske bajke za djecu pričaju u malenim lisicama imena "Kon"). U početku, Ninetales je trebao biti jedini Pokémon čije se ime sastojalo od dva dijela, te je, izvan Japana, trebalo glasiti Nine Tales.

Ninetalesov lik inspiriran je mitološkim japanskim duhom lisice, kitsuneom. Kako kitsune postaje stariji, dobija više repova; Kyuubi-no-kitsune jest lisica-demon s devet repova, najviše koliko kitsune može dobiti (izuzev Inarija, kojeg se ponekad prikazuje kao kitsunea s deset repova). Poput kitsunea, Ninetales je lukav i opak. Još jedna sličnost s kitsuneom jest ta da kada Vulpix evoluira u Ninetalesa, Vulpixovo crveno krzno postaje blijedožuto. Ako je Vulpix Shiny Pokémon (zlatno krzno), nakon evolucije, Ninetales poprimi srebrno krzno.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Ninetales je veoma inteligentan Pokémon, ali i veoma osvetoljubiv; zabilježeno je da Ninetales ide do ekstremnih granica, određujući komplicirane osvete onima koji su ga na bilo koji način uvrijedili ili povrijedili. Poput Vulpixa, i Ninetales ima nevjerovatno dobro razvijeno osjetilo njuha i sluha.

Ninetales je drugi po redu Pokémon po dugovječnosti (Rayquaza je prvi, no i Kameni su Pokémoni upitni, jer im je zbog njihove kamene kože nemoguće odrediti starost). Može doživjeti hiljadu godina. Spol igra veliku ulogu u ovome; većina Ninetalesa su ženke (čineći ga ženskim dvojnikom Arcaninea), te kod većine vrste (kako u stvarnom, tako i u Pokémon svijetu), ženke nadžive mužjake.

Njegovi Vatreni napadi dolaze iz dvije plamene vrećice koje se nalaze u njegovu grlu, te imaju otvor na zadnjoj strani njegovih usta. Iako njegov plamen nije toliko vruć kao kod ostalih Vatrenih vrsta (poput Charizarda), može izbacivati plamen mnogo duži period vremena od ostalih vrsta (s istaknutom iznimkom Charizarda). Ako se plamene vrećice probuše, Pokémon će pretrpjeti sudbinu sličnu kao i čovjek kojemu zakaže jetra.

Ninetales ima slabu točku kada je u pitanju mladunčad; u Pokémon svijetu, priče o Ninetalesu kako pomaže djeci (i njihovim roditeljima, ako su prisutni) iz gorućih zgrada ili kroz surove, hladne zime veoma su česte. Isto ovakvo ponašanje pokazuju i prema mladim Pokémonima. Doduše, ne odgajaju mladunčad drugih Pokémon vrsta, kao i ljudi, poput životinja u normalnom svijetu.

Prema legendi, 9 plemenitih svetaca udruženo je i reinkarnirano u ovom Pokémonu. Neke legende kažu da svaki od njegovih repova posjeduje svoju jedinstvenu moć. Ninetales je povezan s različitim misterioznim moćima: polaganja prokletstava, kontrole uma, sposobnosti kontroliranja vatre, nevidljivošću itd. Doduše, izvještaji ovakve prirode mjestimično su objavljivani, ali mnogi su od njih naučno dokazani. Ako ga neko uhvati za jedan od njegovih repova, Ninetales bi mu mogao uputiti 1000 godina prokletstva.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Ne postoji nijedna videoigra u kojoj se Ninetales mogao uhvatiti u divljini. Doduše, igrač može upotrijebiti Vatreni kamen na Vulpixu da bi ga razvio u Ninetalesa. Zbog toga, dostupnost Ninetalesa izravno ovisi o dostupnosti Vulpixa i Vatrenog kamena. Od početka Pokémon Ruby, Sapphire i Emerald videoigara, svaki Ninetales posjeduje sposobnost Bljeska vatre (Flash Fire), što ga čini imunim na Vatrene napade, te mu oni povećavaju snagu njegovih Vatrenih napada kada protivnik udari Vatrenim napadom. Ninteales ima visok Special Defense i Speed status, te natprosječni Special Attack. Doduše, njegovi su Attack, Defense i HP ispod prosjeka, što ga čini manje poželjnim od sličnog, ali snažnijeg Arcaninea.

U videoigri Pokémon Mystery Dungeon za Nintendo DS i Game Boy Advance, čovjek je bio nemaran i zgrabio jedan od Ninetalesovih repova, ali prije nego što je prokletstvo bačeno na njega, Gardevoir se nesebično bacio pred čovjeka i zaštitio ga. Ninetales se kasnije pojavljuje kako bi zaštitio igrača, objašnjavajući kako on nije čovjek koji se spominje u legendi, i da prirodne katastrofe koje se događaju u svijetu i igračevo pretvaranje u Pokémona nisu povezani.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

U Pokémon animiranoj seriji, uz razvoj Vatrenim kamenom, Vulpix se u Ninetalesa može razviti kada doživi hiljadu godina (ovo je inspirirano mitom o kitsuneu, jer kitsune dobije novi rep za svako proživljeni vijek).

Blaine, Vođa Dvorane grada Cinnabara, koristi Ninetales protiv Ashova Squirtlea, Vodenog Pokémona. Ninetales pobjeđuje, unatoč njegovoj slabosti na Vodene napade.

Tokom narednih epizoda, društvo nailazi na dvjestogodišnjeg Ninetalesa koji pokušava uvjeriti Brocka da ostane s njim koristeći se iluzijom žene. Epizoda je nazvana "Čekajući prijatelja" te je bila još bliže povezana s mitom o kitsuneu. Hoshi-no-Tama (Zvjezdana lopta), posebna Poké lopta, korištena je u ovoj epizodi. Ninetalesova je trenerica bila mrtva već duže vrijeme, no on joj je i dalje bio vjeran, iako je želio biti slobodan. Brock se kasnije sažalio, i uvjerio Ninetalesa da se vrati u divljinu, te da istovremeno čuva uspomenu na svoju trenericu. On ga je poslušao, vrativši se životu u divljini. Ninetales je u ovoj epizodi bio ženskog spola.

U Pokémon: The First Movie, Ninetales je bio jedan od Pokémona koji je pripadao jednom od trenera koje je Mewtwo namamio u svoju utvrdu. Mewtwo ga je oteo uz sve ostale Pokémone i stvorio njihove klonove, uključujući i onog od Ninetalesa. Nakon što su se klonovi i njihove "originalne" verzije međusobno borili, Mewtwo i Mew povukli su se s klonovima u novo sklonište.