Nivå

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Luka Niva
Nivaagaards kružna ciglana iz 1870, najstarija postojeća kružna ciglana

Nivå je grad sa 7887 stanovnika (1. januar 2010)[1] u općini (danski: kommune) Fredensborg na ostrvu Sjælland u Danskoj. Nivå je stambeno naselje na obali Øresund moreuza približno 15 km južno od grada Helsingøra. Ima stanicu na željezničkoj liniji Copenhagen – Helsingør Kystbanen. Grad ima: mali trgovački centar sa bibliotekom, željezničku stanicu, marinu, Nivaagaards muzej i dvije škole (Centralskole i Niverødgaardsskolen), dok se golf tereni nalaze u zapadnom dijelu grada. Njegov krajolik je raznolik i kreće se od močvare do prigradskih naselja. U Nivå 20% ili više stanovnika je stranog porijekla.

Historija[uredi | uredi izvor]

Tokom 1750ih bili su planovi za izgradnju luke za sidrenje galija i utvrđenja kod Nivå, koje su dizajnirali Samuel Christoph Gedde i Jean Baptiste Descarriéres de Longueville, a koje je odobrio Frederik V tri godine kasnije. Međutim, izgradnja tvrđave nikad nije materijalizirana, a povod za ovaj projekt je da su Šveđani 1744. izgradili sličnu luku za galije u Landskroni.

Do 1757. postignut je dogovor za izgradnju planiranog dijela luke i neke od planiranih građevina, ali je izgradnja nešto kasnije zaustavljena. Dijelom zbog nedostatka novca, dijelom zbog nedostatka interesa iz Pomorskog odjela (Admiralitetskollegiet). Osim toga, izgradnja galija u luci nikad nije ni počela. Već 1760. cijeli projekat je morao biti napušten, ali temelji za luku još uvijek se mogu vidjeti i danas na terenu južno od stare ciglane Nivaagaard i istočno od Nivågårda. Sada se nalazi unutar kopnenog pojasa, jer se morska obala tokom vremena promijenila.

Gostiona Kraljice Louise je ime nekretnina na Gammel Strandvej ulici, koja je postojala do 1976. bila je prvobitno nazvana Mala Nivå Farma (danski: Lille Nivågård). Prvobitno je bila izgrađena 1754. kao uredski smještaj upravitelja pomorske luke, jedan sprat iznad ratnog povjerenika Würtzena. Ime gostione kraljice Louise je nastalo po kraljici Louise, koja je 1704. dala prvu gostioničarsku dozvolu u gradiću Nivå. Izvorna gostionica u Nivi nalazila se na drugoj strani rijeke Nive.

Hage-porodica u plemićkoj kući Nivågård je ostavila trag u ovom gradu od 1862. Nivågård je osnovan relativno kasno, tek 1767., kao Nivaagaard Havnegaard. Plemićka kuća je izgorjela u požaru 1879., ali je godinu dana kasnije obnovio arhitekta Ferdinand Jensen. Godine 1903. Johannes Hage je osnovao je Nivaagaard slikarsku galeriju, čije slike je naslikao Johan Schrøder i predstavlja glavnu gradsku atrakciju. Godine 1897. otvorena je obalska vozna linija Kystbanen sa manje stanica, a koju je osmislio Heinrich Wenck.

Grad je prethodno bio poznat po velikim ciglanama, Sølyst Ciglana, Niverød Ciglana i Ciglana Nivaagaard koje su oblikovale krajolik s velikim jamama,[2] u kojima su danas umjetno stvorena jezera. Najpoznatija je kružna pećnica Nivaagaard ciglana,[3] koja je najstarija na svijetu i još uvijek postojeća kružna peć i jedva je srušena zbog propadanja. To je gotovo jedina sačuvana građevina, koja predstavlja jednu od najvažnijih industrijskih krajolika Danske. Godine 2009. i posljednja zgrada na Sølyst ciglani je bila demolirana, a samo je jedan dimnjak ostao. Godine 1976., direktorski stan je porušen, koji je dizajnirao Ferdinand William Jensen, a bio je izgrađen prema standardima kuće.

Nivå crkva je relativno nova, iz 1910., a dizajnirao ju je arhitekt Kay Schrøder, sin iznad pomenutog arhitekte. Građanima ovog grada bilo je daleko ići u crkvu u Karlebo i to je zabrinulo John Hage-a, a naročito njegovu majku, Wilhelmine. Od davnina su svećenici dolazili u Nivå da propovijedaju, a 187o-ih po želji Vilhelmine Hage, Sveta misa je održavana na Nivågårdu. Tokom proširivanja crkve Lille Nivågård, Wilhelmine je dozvolila 1878. izgradnju malog molitvenog prostora i složila se da svećenik iz grada Karleba dolazi dva puta mjesečno i propovijeda za građane. Nakon što je molitveni prostor postao suvišan, ustupljen je časnim sestrama iz Sankt Vincenta iz Helsingøra i korišten je za katolicku službu. Molitvena dvorana još uvijek postoji, ali je pretrpila mnoge promjenjene.

Lyngebækgård je još jedna velika farma u Nivå, a osnovana je dodavanjem seoskog gazdinstva u selu Ullerød. Lyngebækgård je rano postala Kopenhagenska farma sa mnoštvom različitih vlasnika. 1893. izgorjele su zgrade za uzgoj povrća, nakon čega 1905. slijede glavne građevine, stanarske kuće i dio zgrada za uzgoj. Nove tvornice su nicale ubrzo, po nacrtu arhitekte Martina Nyropa. Velika soba prolazi kroz nekoliko spratova glavne zgrade i trebala je biti imitacija velike jahačke dvorane na Frederiksborg dvorcu. 1925. prešla je u vlasništvo generalnog konzula Jensa Olsena. Godine 1948. preuzeo je farmu kao sirotište za djecu. Sirotište je radilo do 1988., a od 1993. Lyngebækgård je bio azilantski centar nekoliko godina. Zgrade za uzgoj i upraviteljska zgrada su do 2005. bili Nivå omladinska škola. Godine 2000. farmu je kupila Sjælsø grupa koju su obnovili pošto je već bio dotrajali objekt.

Godine 1940. saobraćaj od starog Strandvej puta je preusmjeren na Vandstrandvejen put, koji je izgrađen u neposrednoj blizini obale koja spaja Mikkelborg i Humlebaek bez odlaska u Nivå.

Bogati kulturni život grada uključuje Nivå Musiklaug, Niva Klub dječijeg filma, Umjetničko udruženje Karlebo, Galerija Fensmark i Amaterski Teater Niva. Grad je nekada pripadao Karlebo općini, a imao je 7.891 stanovnika 2009. i fudbalski klub.

Muzika[uredi | uredi izvor]

Nivå Musiklaug ima godišnji festival u Kalvehavenu, gdje nastupaju mnogi talentirani mladi muzičari. Jedan od izvođača na festivalu 2006. bio je danski pjevač i pisac pjesama Tobias Trier.

Među muzičarima koji žive u Nivå je gitarista i pisac pjesama "Benny".

Nivaagaard slikarska zbirka[uredi | uredi izvor]

Nivaagaard slikarsku zbirku (danski: Nivaagaards Malerisamling) otvorio je Johannes Whiskers 1908. Kuća sa slikarskom zbirkom se nalazi u velikom parku, koji je prepun različitih sorti rododendrona. Muzej sadrži umjetnost italijanske i sjevernoevropske renesanse, te holandsku i dansku grotesknu umjetnost.

Nivaagaard Ringovns Teglværksmuseum[uredi | uredi izvor]

Nivaagaard Ringovns muzej je 1700 svečano otvorila danska kraljica Louise, koja je osnovala malu ciglanu u blizini morske obale kod grada Nivå. Radionica isporučuje i oprema ciglom kraljevskog bygningsværkera u Kopenhagenu na ostrvu Nordsjælland od 1720. Alfred Hage preuzeo ju je 1862. Kružna ložionica je izgrađena na temelju planova Friedrich Hoffmanna 1870. To je bio početak industrijske revolucije u Sjevernoj Evropi. Pećnica je korištena 97 godina sve do 1967. Radionica je zatvorena 1980, a zatim ponovno otvorena kao muzej.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Referense[uredi | uredi izvor]

Koordinate Nive: Koordinate: 55°56′N 12°31′E / 55.933°N 12.517°E / 55.933; 12.517

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]