Norodom Sihanouk

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Norodom Sihanouk

Norodom Sihanouk (rođen 31. oktobra 1922), kralj Kambodže sve dok se nije odrekao vlasti 7. oktobra 2004. Sada je Kralj-Otac Kambodže, pozicija na kojoj još uvijek posjeduje mnoga prava samog kralja.

Sin je kralja Norodom Suramarita i kraljice Sisowath Kossamak. Sam je bio na mnogim pozicijama od 1941. pa ga i Guinnessova knjiga rekorda navodi kao političara koji je imao najviše različitih pozicija u političkom životu.

Mnoge od ovih pozicija su bile izraz počasti kao i ova zadnja kao Kralj-otac. Period efektivne vladavine Norodom Sihanouka nad Kambodžom je ustvari trajao od 9. novembra 1953. kada je Kambodža dobila potpunu nezavisnost do 18. marta 1970 kada Lon Nol i državni parlament svrgavaju Sihanouku.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: