Nottingham

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nottingham
Grad
Država Engleska
Regija Istočni Midlends
Grofovija Nottinghamshire
Nadmorska visina 61 m
Površina 74,61 km2
Stanovništvo 303,900 (2011[1])
Vremenska zona UTC+0
Veb-sajt: nottinghamcity.gov.uk

Nottingham je grad u engleskoj regiji Istočni Midlends. Upravno je središte grofovije Nottinghamshire. Prostire se na površini od 74 km2. Nalazi se na rijeci Trent. Kanalima je povezan sa rijekama Mersey, Severn i Temzom, odnosno sa Atlantikom i Sjevernim morem. Od Londona je udaljen 175 kilometara sjeverozapadno.[2] Prema procjeni iz 2011. godine u gradu živi 303.900 stanovnika. Grad je značajan i po legendi o Robin Hoodu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prva naselja u ovom području su iz perioda prije Rimljana. U anglo-saksonsko doba oko 600. godine grad je bio dio kraljevine Mersija. Vikinzi su 867. godine zauzeli grad i kasnije je postao jedan od pet utvrđenih gradova oblasti danskog zakona, tj. pod danskom vlašću. U 11. vijeku Vilim Osvajač je izgradio Nottinghamski zamak kraj rijeke Trent. Anglo-saksonsko naselje se razvilo u grad sa vijećnicom i sudom. Razvilo se također jedno naselje na blizu zamka na suprotnom brdu i to je bilo francusko naselje za podršku Normanima u zamku.

Za vrijeme industrijske revolucije Nottingham je bio poznat po tekstilnoj industriji, a posebno kao međunarodni centar proizvodnje čipki. Brz rast grada i loše planiranje stvorili su kraj Nottinghama jedan od najgorih slamova u Britanskoj imperiji ne računajući Indiju. Stanovnici slama su se 1831. godine pobunili protiv vojvode od Newcastla, koji se opirao reformskom zakonu iz 1832. godine. Zapalili su vojvodin zamak.

Nakon Drugog svjetskog rata tekstilna industrija je desetljećima postajala sve slabija, tako da je danas ostalo veoma malo tekstilne industrije.

Znamenitosti[uredi | uredi izvor]

  • Notingemske pećine su vještački napravljene pećine još prije industrijske revolucije dubljenjem u pješčaru i postale su značajne, jer se stvorila čitava mreža pećina, koje su napravili ljudi. Pećine predstavljaju turističku atrakciju i dio njih se može obići. Najprije su služile kao zaštita i sklonište, a kasnije je mrežu pećina proširila sirotinja, koja je radila u industriji Nottinghama. Većina pećina je služila kao skladište u 18. vijeku, a bilo je ljudi u pećinama sve do 1924. godine. Za vrijeme bombardovanja u Drugom svjetskom ratu služile su kao sklonište.
  • Notingemski zamak je izgradio Vilim Osvajač. Nottinghamski zamak je bio čuven tokom cijelog srednjeg vijeka kao jedno od najjačih uporišta. Veoma malo je ostalo od zamka, jer je kasnije tu izgrađena palata.
  • Trg stare pijace (Old market square) predstavlja žarišnu tačku grada i navodno je najveći otvoreni trg u Engleskoj sa 22.000 m² površine.

Sport[uredi | uredi izvor]

Nottingham je dom dva profesionalna nogometna kluba: Notts County i Nottingham Forest. Njihova dva stadiona nalaze sa na suprotnim strana rijeke Trent.

Notts County je stariji od Foresta. Osnovan je 1862. godine, dok je njihov rival osnovan tri godine kasnije. Notts se takmiči u League One, a Forest je član Championshipa.

Pored nogometnih u gradu djeluju hokejaški, kriket i ragbi klubovi.

Poznate ličnosti[uredi | uredi izvor]

Međunarodni odnosi[uredi | uredi izvor]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]