Numerička analiza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Numerička analiza (kraće numerika), kao oblast matematike, bavi se konstrukcijom i analizom algoritama za kontinuirane matematičke probleme.[1] Osnovni vid njene upotrebe je aproksimativni izračun problema pomoću računara.

...our central mission is to compute quantities that are typically uncomputable, from an analytical point of view, and to do it with lightning speed. (...naša centralna misija je da izračunamo količine koje obično nije moguće izračunati, sa analitičkog aspekta, i da to uradimo brzinom svjetlosti) (Lloyd N. Trefethen, The Definition of Numerical Analysis, SIAM, 1992.)

Pregled[uredi | uredi izvor]

Interes za takvim algorimima se sastoji najviše iz sljedećih razloga:

  1. Za neki problem ne postoji eksplicitni prikaz rješenja (što je primjer kod Navier-Stokes jednačine ili problema tri tijela) ili
  2. Da postoji prikaz rješenja ali on nije podesan da bi se rješenje lahko i brzo moglo izračunati, ili se ono nalazi u nekom obliku u kojoj bi se računska greška vrlo teško mogla otkriti (primjer za to su mnogi redovi potencije)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Lloyd N. Trefethen: The definition of numerical analysis. u: SIAM News. br. 25, 6.11.1992 (PDF datoteka Arhivirano 17. 6. 2011. na Wayback Machine).