Odense

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Katedrala sv. Knuta

Odense je treći danski grad po veličini i najveći na otoku Fynu. Nalazi se na zaljevu Odense fjorda te je značajna luka. Odense je i vrlo važno saobraćajno čvorište puteva koji vodi mostovima preko danskih otoka između Danske i Švedske. Također je i željezničko čvorište. Grad ima značajno brodogradilište, te metaloprerađivačku, tekstilnu i industriju mašina.

Odense je jedan od najstarijih gradova sjeverne Evrope, osnovan 988. godine. 1935. je u gradu podignut drugi najviši toranj u Evropi Odinstårnet koji je srušen u 2. svj. ratu. Značajna je katedrala sv. Knuta. U gradu su rođeni najpoznatiji danski književnik Hans Christian Andersen i kompozitor Carl Nielsen.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: