Odvijač

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Set odvijača

Odvijač ili odvrtač (šarafciger, šrafciger) je alat, ručni ili mašinski, za okretanje (odvrtanje ili zavrtanje) vijaka. Tipični jednostavni odvijač ima ručku i osovinu, te vrh koji služi za prenos sile na vijak. Osovina je obično napravljena od tvrdog čelika da se odupre savijanju ili uvijanju. Vrh alata može biti poboljšan da se odupre habanju, premazan tamnim slojem radi poboljšanja vizuelnog kontrasta između vrha vijka. Drška je obično drvena, metalna ili plastična[1] i često heksagonalna, kvadratna ili ovalna u poprečnom presjeku da poboljša prijanjanje i spriječi alat da se otkotrlja kada se spusti. Neki ručni odvijači imaju izmjenjive vrhove koji se uklapaju u priključak na kraju vratila i drže se mehanički ili magnetno. Ovi često imaju šuplje ručka koje sadrži različite vrste i veličine vrhova, a reverzibilna čegrtaljka ima mogućnost koja omogućava višestruke pune okretaje bez repozicioniranja vrha ili ruke korisnika.

Odvijači se razvrstavaju prema svom vrhu koji je oblikovan da popuni površinu odvijanja—utora, žlijeba, udubljenja, itd.—na odgovarajuću glavu vijka. Ispravna upotreba zahtjeva da odvijačev vrh poveže glavu vijka iste veličine i oblika i tipa kao što je vrh odvijača. Vrhovi odvijača su dostupni u raznim varijantama tipova i veličina. Dva najčešća i najjednostavnija tipa su "oštrice" za vijke sa prorezom, i Phillipsov.

Široke varijante snage odvijača su od jednostavnog 'štapnog'-tipa sa baterijama, motorom i držačem vrha u jednom, do moćnih "pištolj" tipova VSR (variable-speed reversible) bežičnih bušilica koje imaju funkcije kao odvijači. Ovo je posebno korisno kao bušenje pilot rupe prije okretanja vijka.

Vrste odvijača[uredi | uredi izvor]

Tipovi glave odvijača

Odvijače razlikujemo na više načina:

  • prema izgledu glave: sa krstastom, ravnom ili zvjezdastom glavom
  • prema načinu upotrebe: ručni, mašinski
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz:

Reference[uredi | uredi izvor]