OpenNTPD

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
OpenNPPD logo sa Puffy maskotom

OpenNTPD je slobodna i laka za korištenje implementacija Network Time Protocol-a. Snabdijeva mogućnošću sinkronizovanja lokalnog sahata sa udaljenim NTP serverima i može da služi i kao NTP server, pokazivajući lokalno vrijeme.

OpenNTPD je uglavnom razvio Henning Brauer kao dio OpenBSD projekta. Portabilnu verziju je napravio Darren Tucker. Softver je slobodan za korištenje od bilo koga pod BSD licencom.

Managing the distribution of OpenNTPD je podijeljeno u dva tima. Jedan tim se bavi striktnim OpenBSD baziranim razvojem, nastojeći da proizvedu kod što čišći, jednostavniji, i sigurniji što je moguće. Mi vjerujemo da jednostavnost bez portabilnog "goop"-a omogućuje bolju kontrolu kvaliteta koda i lakši pregled. Drugi tim uzima čistu verziju i napravi je portabilnom, dodavajući portabilni "goop" tako da se može koristiti na mnogim operativnim sistemima (ovi su poznati kao p izdanja, i imenovana su poput "OpenNTPD 3.9p1"). Osim OpenBSD-a razvijen je još i za Linux, FreeBSD, NetBSD, Solaris, Mac OS X, HP-UX, QNX4, IRIX, AIX.

OpenBSD projekt prodaje CD-e, majice i postere. Prodaja ovih stvari help to fund razvoj.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak OpenNTPD koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.