Opole

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
User-trash-full-3.svg Ovaj članak je predložen za brisanje. Razlog predlaganja za brisanje je: Prekratak članak (projekt čišćenja)
Korisnici Wikipedije u narednom kratkom periodu mogu iznijeti svoja mišljenja o tome. Ukoliko se ne slažete sa brisanjem ovog članka, molimo ukratko pojasnite na stranici za glasanje (detaljna razjašnjenja možete ostaviti i objasniti na stranici za razgovor). Samu ovu poruku obrišite jedino ako namjeravate prepraviti članak, ili nakon što se do odluke da se članak zadrži dođe na stranicu Wikipedia:Kandidati za brisanje. Administratori - Ne zaboravite da provjerite da li drugi članci vode ovdje i historiju stranice.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Opole
PL Opole Widok.JPG
Panorama Opolea
Grb Položaj
Grb općine Opole Položaj naselja Opole
Osnovne informacije
Država: Flag of Poland.svg Poljska
Vojvodstvo: Opolsko vojvodstvo
Stanovništvo: 128.000 popis (2007)
Stanovništvo (Metro): 267.000 popis (2007)
Površina: 96,2 km2
Gustoća: 1.331 stanovnik na km2
Nadmorska visina: 176 n.m.
Pozivni broj: +48 077
Poštanski broj: 45-001 do 45-910
Administracija
Načelnik: Ryszard Zembaczyński
Web stranica:

Opole je grad u južnoj Poljskoj na rijeci Odri. Sjedište je istoimenog vojvodstva, kao i istoimenog kantona. Opole je historijski glavni grad Gornje Šleske. Danas, veliki broj Nijemaca i Poljaka njemačkog porijekla živi u Opoleu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Opole


Coat of arms of Sarajevo.svg Nedovršeni članak Opole koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.