Otkriveni napad

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Otkriveni šah)

U šahu, otkriveni napad jeste napad izvršen kad se jedna figura skloni ispred druge.[1] Otkriveni napadi mogu biti izuzetno jaki jer pomaknuta figura može izvršiti vlastiti napad nezavisno od figure koju otkriva. Kao i većina šahovske taktike, oni uspijevaju zbog nemogućnosti protivnika da odgovori na 2 istovremene prijetnje. Iako je najčešća posljedica otkrivenih napada stjecanje prednosti u materijalu, to ne mora biti postignuto da bi oni bili efektivni; ova taktika može se koristiti za stjecanje tempa.

Vrste[uredi | uredi izvor]

Kad se figurom koja se pomjera daje šah protivničkom kralju, onda se manevar često opisuje kao otkriveni napad sa šahom. Kad je otkriveni napad sam po sebi šah, onda se zove otkriveni šah. Ako obje figure daju šah, to se zove dvostruki šah.

Otkriveni napadi (naročito šahovi) mogu osvojiti kvalitet (materijal) kad figura koja se pomjera uzme protivnikovu figuru koja je nominalno branjena drugom figurom. Ako protivnik odgovara na otkriveni napad (što mu je obaveza ako je tim napadom šahiran), napadač će imati vremena vratiti pomaknutu figuru na sigurno. Ovaj scenario često se naziva otkriveni napad (ili šah) s uzimanjem.

Kad se figura koja se pomjera pomakne na polje s kojeg stvara prijetnju matom u idućem potezu, ta se taktika zove otkriveni napad s matnom prijetnjom. I otkriveni mat također je moguć.

Primjer[uredi | uredi izvor]

a b c d e f g h
8alt= crni top alt= crni lovac alt= crni kralj alt= crni lovac alt= crni konj alt= crni top8
7alt= crni pješak alt= crni pješak alt= crni pješak alt= crni pješak alt= crni pješak7
6 alt= crni pješak 6
5 alt= cross alt= crni pješak alt= bijeli pješak 5
4 alt= crna kraljica 4
3 alt= bijeli lovac 3
2alt= bijeli pješak alt= bijeli pješak alt= bijeli pješak alt= bijeli pješak alt= bijeli pješak2
1alt= bijeli top alt= bijeli konj alt= bijeli lovac alt= bijela kraljica alt= bijeli kralj alt= bijeli top1
a b c d e f g h
Pozicija nakon 6...Dxd4. Bijeli osvaja crnu damu pomoću 7.Lb5+ (polje obilježeno znakom ×), otkrivenog napada sa šahom.

Dijagram ilustrira zamku u Francuskoj odbrani, Varijanti s napredovanjem, zasnovanu na otkrivenom napadu. Ako, nakon 1.e4 e6 2.d4 d5 3.e5 c5 4.c3 cxd4 5.cxd4 Db6 6.Ld3, crni pokuša osvojiti bijelog pješaka na d4 potezom 6...Dxd4?? (vidi dijagram), bijeli može odigrati 7.Lb5+, otkriveni napad (bijeli lovac sklanja se ispred bijele dame) na crnu damu sa šahom. Crni mora izaći iz šaha, a zatim bijeli može nastaviti igru uzimanjem crne dame: 8.Dxd4.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Članak o otkrivenom napadu na Chesscorner.com (eng)

Dodatna literatura[uredi | uredi izvor]

  • Farnsworth, Ward. "Ward Farnworth's Predator at the Chessboard". Web Document. A Field Guide to Chess Tactics. Pristupljeno 17. 12. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]