PSL

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Puşca Semiautomată cu Lunetă
Upotreba
U službi1974 - do danas
Korisnici Rumunija
RatoviRat u Iraku 2003.
Proizvodnja
ProizvođačFabrica de Arme Cugir SA
Opis oružja
Težina4.31 kg
Dužina1150 mm
Dužina cijevi620 mm
Kalibar7.62x54 mm
Domet800 m
Maks. domet3.000 m
Spremnik municije10 metaka
Brzina zrna830 m/s

PSL je rumunski vojni snajper. Oružje koristi i nazive PSL-54C, Romak III, FPK, FPK Dragunov te SSG-97. Iako vizualno slična sovjetskom SVD Dragunov, PSL se temelji na puškomitraljezu RPK.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

PSL je proizvodio RAMIL Cugir Arsenal. Nakon pristupanja Rumunije NATO paktu, proizvodnja puške se preselila u industriju oružja Uzina Mecanică Cugir. Tamo su PSL-ovi nadograđeni s modernom opremom nabavljenom iz Belgije i Hrvatske.

Primarna svrha PSL-a je da se koristi kao snajperska puška kada je udaljenost mete prevelika za standardni AKM karabin.

Kao i SVD Dragunov, PSL koristi streljivo kalibra 7.62x54mmR koje je pohranjeno u okvirima kapaciteta od deset metaka. Sovjetski i rumunski okviri su identične veličine i oblika ali nisu međusobno kompatibilni bez prethodne modifikacije oružja.

Za gađanje meta na većim udaljenostima nije potreban matematički izračun te prosječan korisnik uz jednostavne upute može uspješno gađati mete koje su na udaljenostima koje uvelike premašuju preciznost AK-47, AKM i dr. Preciznost kod PSL-a se razlikuje od puške do puške zbog nedovoljne kontrole kvalitete tokom proizvodnog procesa.

Kundak je znatno kraći u odnosu na zapadne snajperske puške. Razlog tome je što rumunjski vojnici rade u klimatski veoma hladnim uvjetima te nose debele zimske kapute. Teoretski, tokom toplog vremena na kraj kundaka se može postaviti gumeni nastavak ali on se ne isporučuje s puškom.

LPS T2 optika[uredi | uredi izvor]

LPS optika rumunske proizvodnje.

PSL uobičajeno koristi 4x24 optiku LPS T2 (rum. Luneta Puṣca Semiautomata Tip 2; bos. Optika za poluautomatsku pušku Tip 2). Riječ je o jednostavnijoj verziji sovjetske PSO-1 optike a proizvodila ju je bukureštanska tvrtka IOR. Umjesto LED diode na ruskoj optici, rumunska verzija za osvjetljenje koristi blago radioaktivni tricij. Tricijska optika se mora mijenjati svakih 8 do 12 godina jer se smanjuje radioaktivnost materije koja služi za osvjetljenje.[1] Sa PSO-1 su zadržani osnovni dizajn i daljinomjer. Optički zoom LPS T2 iznosi 4x a objektiv je promjera 24 mm.

Firma IOR koja se bavi proizvodnjom optike od 1936. godine koristi njemačko staklo na optičkim ciljnicima koja su presvučena s Carl Zeiss T-3 sustavom kako bi se uklonio odsjaj i povećala propusnost svjetla. Nije poznata vrsta premaza koja je korištena kod LPS T2 optike ali IOR ima dugogodišnju tradiciju povezanosti sa zapadnoevropskim proizvođačima optike bez obzira što je Rumunija tokom Hladnog rata bila iza željezne zavjese.[2]

Montažna šina kod PSL-a je identična onoj kod Dragunova tako da obje puške mogu koristiti LPS i PSO optiku.

LPS optika se prestala proizvoditi 1974. te danas predstavlja antikvitet među kolekcionarima.

Verzije[uredi | uredi izvor]

  • PSL 51 - poluautomatska verzija koja koristi streljivo kalibra 7.62×51mm NATO.
  • PSL 54 - poluautomatska verzija koja koristi streljivo kalibra 7.62×54mmR.
  • PL - verzija na repetiranje koja koristi streljivo kalibra 7.62×51mm NATO.

Korisnici[uredi | uredi izvor]

Irački vojnici s PSL-om.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "LPS scope". Arhivirano s originala, 5. 6. 2012. Pristupljeno 28. 2. 2014.
  2. ^ E. Ezell, Harrisburg, PA: Stackpole Books, 1983., 637. str., ISBN 0-88029-601-1