Partija rada (Srbija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Partija rada

PR
Osnovana28. mart 1992.
IdeologijaKomunizam,
Marksizam-lenjinizam
BojeCrvena
Veb-sajt
http://www.partijarada.org/
Simbol Partije rada

Partija rada je revolucionarna komunistička, marksističko-lenjinistička, anti-imperijalistička organizacija u Srbiji. Politički cilj organizacije je slamanje nacionalizma i uspostavljanje mira među narodima bivše Jugoslavije. Ona podržava povezivanje balkanskih naroda u zajedničkom otporu imperijalizmu[nedostaje referenca].

Historija[uredi | uredi izvor]

Osnovana je marta 1992. od grupe ljevičara okupljene oko Vladimira Dapčevića, anti-revizioniste i dugogodišnjeg političkog zatvorenika u Jugoslaviji. Partija rada smatra da slijedeći ideje, predstavlja nasljednika KPJ, koji je vodio borbu protiv fašizma, i sprovela socijalističku revoluciju. Na osnivanju partije donosena je odluka o zabrani mobilizacije svojih članova sa teritorije Srbije i Crne Gore kao odgovor na mobilizaciju i učešće Srbije u ratu u Hrvatskoj i BiH. U svom pamfletu napada tzv. Jugoslavensku ljevicu, zbog označavanje najnovije farse kao lažnog komunizma u regiji. Povodom rada 1996. Vlado Dapčević, izjavljuje da nije vrijeme za komunističke stranke. Partija iznosi da borba albanskog naroda treba da se radikalizuje i da će to dovesti do njihovog nacionalnog oslobođenja. U Beogradu je 27. septembra 1997. održan prvi kongres Partije rada. Usvojeno je da se želi stvaranje širokog saveza anti-nacionalističkih i demokratskih snaga svih građana i naroda Srbije za borbu protiv diktature i snage nacionalizma. U septembru 1998. godine, izažao je prvi broj novina "Otpor". Članovi Partije rada aktivno učestvuje u demonstracijama 5. oktobra, kada je Milošević svrgnut s vlasti. Drugi kongres PR održan je 29. aprila 2002. Novi program ističe stav da je budućnost balkanskih naroda u njihovom povezivanju i stvaranje pokreta otpora protiv prisustva NATO snaga i institucija imperijalizma. Počelo je izdavanje periodičnog biltena "Stav". Delegacija PR 2005. učestvuje na Konferenciji rada i komunističkih partija Balkana. Članovi i aktivisti Partije rada učesvtuju 7. oktobra, 2007, u antifašističkom maršu u Novom Sadu, djelujući zajedno sa drugim ljevičarskim grupama. Ona je ukazala na imperijalističke prirode fašizma, sa sloganom: "Tko ne želi da se bori protiv kapitalizma, neka šuti o fašizmu" Članovi su bili prisutni na većini radničkih demonstracija u Beogradu, te daje radničku podršku u borbi protiv diktature kapitala. Na anti-NATO demonstraciji u Beogradu učestvuje zajedno sa ljevičarskim grupama. Skup je bio slomljen od strane policije.

Organizacija[uredi | uredi izvor]

Danas ova bivša partija djeluje u Srbiji kao neformalno udruženje. Organiziranje se zasniva na radu grupe i partijske organizacije.

Program i akcije[uredi | uredi izvor]

Partija rada ima program na osnovu teorije naučnog socijalizma i marksizma-lenjinizma. Ona je politička organizacija proletarijata, i svih onih koji se na neki način iskorištavaju[nedostaje referenca]. Zalaže se za uklanjanje nacionalističke borbe i buržoaske svijesti radničke klase. Priprema za rušenje kapitalističkog sistema, kao i borbu za stvaranje anti-imperijalističkog pokreta. Funkcioniranje organizacije nije uslovljeno nacionalnim granicama ili drugim teritorijalnim porijeklom.

Vidi također[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]