Parvati

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Parvati, božanska majka, hrani Ganeša, njenog sina.

Parvati (sanskrit: पार्वती|पार्वती) je jedno od mnogih božanstava štovanih u hinduističkom panteonu. Parvati je obožavana kao vrhovna božanska majka i sve druge boginje u hinduizmu se posmatraju kao jedna od njenih inkarnacija ili manifestacija. S druge strane, Parvati predstavlja i Šakti, tj. njen pozitivni i blagi aspekt, jer, Parvati je božanska majka. Dalje, ova boginja je utjelotvorenje sveukupne enrgije u univerzumu.

Parvati ima status druge pratilje Šive, hinduističkog boga uništenja i preporoda. Ipak, ona se ne razlikuje od Sati, bivše pratilje boga Šive, jer je Parvati njena reinkarancija. Parvati je i majka dva važna božanstva u hinduizmu: Ganeše i Kartikeja. Prema nekim interpetacijma Parvati je sestra boga Višnua i kćer Himalaja.

Kada se prikazuje pored Šive, Parvati ima dvije ruke. Kada nije pored njega, prikazana je sa četiri ruke a uz nju su tigar ili lav. U principu, Parvati je dobra boginja ali, kao i mnoga druga hinduistička božanstva, ona ima i svoju tamnu stranu, svoje strašne aspekte poput Durge, Kali ili Čandi. Njeni pozitivni ablici su Mahagauri, Šailputri i Lalita.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Opis[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Mitologija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Izvori i vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: