Patološka fiziologija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Patološka fiziologija je grana medicine koja proučava uzroke (etiologija), mehanizme nastanka (patogeneza), tok i posljedice patoloških promjena u bolesnom organizmu.

Statut Međunarodnog patofiziološkog društva (engl. International Society for Pathophysiology, ISP) određuje granu medicine patofiziologiju kao "...modernu integrativnu biomedicinsku nauku utemeljenu na osnovnim i kliničkim istraživanjima koja se bave mehanizmima odgovornim za pokretanje, razvoj i liječenje bolesti u ljudi...".

Za razliku od patologije koja se uglavnom bavi morfološkim promjenama (promjenama u izgledu), patofiziologija proučava poremećaje funkcije tkiva, organa i cijelog organizma, budući da su ti poremećaji zajednički mnogim bolestima, patofiziologija u prvi plan stavlja cjelovit pristup bolesniku, a ne ograničava se samo na organ u kojem je započeo patološki proces. Povezujući temeljne i kliničke medicinske discipline, u svojem se djelovanju koristi eksperimentalnim radom i kliničkim opažanjima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: