Paul Erdős

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Paul Erdös)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Paul Erdős (fotografija iz 1992. godine)

Paul Erdős (26.mart 1913. - 20.septembra 1996), je jedan od najpoznatijih svjetskih matematičara 20. vijeka. Proslavio se prije svega zahvaljujući obimnim pronalascima u oblastima teorija grafa, kombinatorika, teorija skupova i vjerovatnoća.

Paul Erdős se rodio u Budimpešti. Već u mladosti je bio proslavljen kao matematički genije (sa četiri godine je bio sposoban izračunati iz datuma rođenja broj sekundi, koje opisuju nečiju starost ), što potvrđuje i činjenica, da je doktorirao matematiku 1934. godine - u 21. godini života.

Iste godine zbog antisemitizma, koji je vlado tadašnjom Mađarskom, odselio se u Manchester, potom 1938. godine odselio se u Princeton.

Većinu života je proveo putujući sa jedne matematičke konferencije na drugu. Često je ostajao u kućama svojih saradnika, duži vremenski period, sve dok određeni problem nije bio rješen.


Saradnici[uredi | uredi izvor]

Među najčešće saradnike Paula Erdősa se ubrajaju mađarski matematičari András Sárközy i András Hajnal te američki matematičar Ralph Faudree.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: