Perikle

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Perikle je bio pripadnik atinskog plemstva (aristokratije), no ostao je poznat po svom zalaganju za atenski narod (demos). Bio je dobro obrazovan, izvrstan govornik, a podršku naroda dobio je zbog promjena koje je proveo. U vrijeme njegova upravljanja državnim poslovima od 461. do 429. godine p. n. e., atinska demokratija dosegla je vrhunac. Perikle je uveo dnevnice za obavljanje državnih poslova i učešće u radu narodne skupštine. Siromašnijim građanima je omogućio pristup u upravu i sudstvo. Dužnosnici su se birali ždrijebom. Periklo je svu vlast predao narodnoj skupštini koju su činili svi slobodni Atinjani stariji od 18 godina. Skupština je odlučivala o svim državnim poslovima. Atina je postala demokratska republika. U Periklovo doba Atina je obnovljena i sagrađene su mnoge javne zgrade, sagrađen je i najpoznatiji hram na Akropoli, zvao se Partenon. U Atinu su dolazili mnogi filozofi, umjetnici i naučnici. Tako je Atina doživjela svoj procvat i zauzela vodeći položaj među grčkim polisima. Perikle je umro prvih godina Peloponeskog rata od kuge koja je harala Atinom. Neposredno pred smrt je izjavio kako je ponosan što za vrijeme svog djelovanja nije zavio u crninu nijednog Atinjanina.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: