Petrarkizam

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Petrarkizam je naziv kojim se označava ugledanje na Petrarcu u lirskoj poeziji 15. i 16. stoljeća, kako u Italiji, tako i u drugim evropskim književnostima. Opća je značajka Petrarkine poezije, koju slijede petrarkisti, naglašeni sklad tematsko-motivskoga svijeta i jezičnoga izraza. Prozračnost, svečanost i uzvišenost izražajne su osobitosti njegova stila. Petrarkisti su uzimali ljubavne motive Francesca Petrarce prema Lauri, no njihova idealizirana ljubav, za razliku od Laure, nije bila stvarna osoba.


Books-aj.svg aj ashton 01.svg Nedovršeni članak Petrarkizam koji govori o književnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.