Piperin

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kristali piperina

Piperin je alkaloid odgovoran za jetkost crnog bibera i dugog bibera. Također se koristio u nekim oblicima tradicionalne medicine i kao insekticid. Piperin oblikuje monoklinske igle, djelimično je rastopiv u vodi pa i više u alkoholu, eteru ili hloroformu: rastopina u alkoholu ima okus sličan biberu. Daje soli samo sa jakim kiselinama. U platinihloridu B4 • H2PtCl6 oblikuje narandžasto-crvene igle. ("B" označava jedan mol alkaloid baze u ovoj i sljedećoj formuli.) Jod u kalijevom jodidu dodat alkoholnoj rastopini baze uz prisutnost malo hloridne kiseline daje karakterističan periodid, B2 • HI • I2, kristalizirajući se u čelično-plave iglice, mp. 145 ° C. Anderson je prvi hidrolizirao piperin po alkaliju u bazu i kiselinu, koje su kasnije nazvane piperidina i piperična kiselina respektivno. Alkaloid je sintetiziran djelovanjem piperol hlorida na piperidinu.