Piramida muzeja Louvre

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
La Pyramide

Piramida muzeja Louvre je piramida izgrađena od stakla i metala smještena ispred pariskog muzeja Louvre i služi kao glavni ulaz u muzej. Piramidu je dizajnirao američki arhitekta rođen u Kini, I.M. Pei, a izgradnju je naručio pokojni francuski predsjednik François Mitterrand. Izgadnja piramide je završena 1989. godine. Pored velike piramide nalaze se i tri manje.

Na trgu ispred Louvre-a nalazi se staklena piramida arhitekte Leoh Ming Pei-a, oblikovana kao one iz antičkog Egipta, što daje intimnost masovnoj obnovi, koja ide uz ove značajne upade u historijsku građu važnog kompleksa kakav je Louvre. Staklena elegancija građevine, uvijek živo opisivana kao „super-“ ili „ultra-moderna“, je u svjesnom kontrastu sa baroknom težinom Louvre-a. Dramatična promjena je bila zahtijevana, kao i kontinuitet. Louvre je trebao postati moderni muzej, 800 godina stara palača kraljeva je trebala postati kuća za narod. A istovremeno je građevina trebala ostati ono što jeste: spomenik slavne Francuske. I tako je mirni kinesko-američki arhitekta Ieoh Ming Pei prihvatio osni barokni projekt i izabrao oblik piramide, koji se smatrao geometrijskim simbolom grandioznosti još od vremena antičkih Egipćana. Ali kako je mogao ponovno posvetiti spomenik kraljeva, dizajniran da čuva ljude na distanci, da postane simbol demokratije? Pei je izabrao da napravi piramidu od stakla. Posjetilac ide kroz nju u pomoćne sobe ispod zemlje, a odatle u jedan od najvažnijih muzeja svijeta.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Piramida muzeja Louvre koji govori o arhitekturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.