Plačljiva Myrtle

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Plačljiva Myrtla)
Plačljiva Myrtla
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
Boja kosetamna
Čistoća krvibezjačkog porijekla
Vjernostnikome
GlumacShirley Henderson
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Odaja tajni



Plačljiva Myrtle (umrla oko 13. juna 1943.) je fiktivni lik iz romana o Harry Potteru autorice J. K. Rowling. Ona je duh koji živi u ženskoj kupaonici na drugom spratu u Školi vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts. Nadimak plačljiva je dobila jer stalno plače, jadi i sažaljeva samu sebe. Također je jako osjetljiva.

Shirley Henderson je glumila Mrytlu u filmskim verzijama Harry Pottera i Odaje tajni i Harry Pottera i Plamenog pehara.

Myrtle je duh vještice bezjačkog porijekla koja je umrla kao učenica u Hogwartsu pedeset godina prije događaja iz knjiga. Nesretna djevojčica ponekad se povlačila u žensku kupaonicu na drugom spratu kako bi mogla na miru plakati. Slučajno se u toj kupaonici nalazio i ulaz u Odaju tajni. Jednom prilikom Myrtle se skrivala od Olive Hornby koja joj se rugala kad se Odaja otvorila i iz nje je izašao bazilisk kojim je upravljao Tom Riddle i koji je ubio Myrtlu.

Nakon smrti, Myrtle je slijedila i plašila Olive gdjegod bi ova pošla kako bi joj se osvetila za njeno ruganje. Olive se žalila Ministarstvu magije koje je naredilo Myrtli da se vrati u Hogwarts. Od tada Myrtla "živi" u istoj ono kupaonici u kojoj je i umrla.

Za razliku od drugih hogwartskih duhova, Myrtla se ne voli družiti i osjetljiva je na činjenicu da je mrtva. Ima važnu ulogu u Harry Potteru i Odaji tajni - pomaže Harryju, Ronu i Hermioni da saznaju šta je čudovište iz Odaje tajni.

Myrtla također pomaže Harryju s drugim zadatkom na Tromagijskom turniru u Harry Potteru i Plamenom peharu. Myrtla kaže Harryju da za rješavanje zagonetke zlatnog jajeta mora s njim zaroniti.

Izgleda da je Myrte pomalo zaljubljena u Harryja jer mu je ponudila da s njim podijeli svoj toalet ako bi Harry umro u Odaji tajni, što se na njenu žalost nije desilo.

U Harry Potteru i Princu miješane krvi tješi Draca Malfoya koji se brine hoće li uspjeti izvršiti zadatak koji mu je povjerio Lord Voldemort.