Politika Bazar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Politika Bazar je specijalizovani ženski časopis izdavačke kuće Politika. Prvi broj "Bazara" pojavio se na kioscima 15. decembra 1964. godine. Upravo takva vrsta specijalizovanog domaćeg časopisa za žene je nedostajala na jugoslavenskom tržištu, tako da je "Bazar" odmah postao popularan kod desetina hiljada žena. Novi časopis je nudio sve ono o čemu ljepši pol mašta: ljubav, moda, putovanja u daleke zemlje, egzotične kuhinje, uzbudljive priče, savjete kako da budu lijepe, njegovane i srećne. Prvih godina izlaženja modni urednik časopisa je bio poznati jugoslavenski kreator Aleksandar Joksimović, 1973. godine modni urednik "Bazara" je bio beogradski modni kreator Čedomir Čedomir.[1]

Danas je glavna i odgovorna urednica "Bazara" Ivana Filipović. Zamjenik glavnog i odgovornog urednika je Nataša Atanacković, umjetnički direktor je Nenad Valentik, urednik fotografije je Miloš Lužanin. Članovi redakcije su: Vladanka Zečević (urednik ljepote); Branka Kovačević (urednik za kulturu); Slavica Pejković, Gordana Mašić, Nikola Todorić, Dragana Pralica (likovno-grafički urednik); Slavko Trkulja, Perka Milošević, Mirjana Nešković (lektor); Saradnici: Vlada Savić (moda), Jelena Odabašić, Sonja Kovačev, Ana Vasiljević, Sonja Vlajnić.

"Bazar" koji je izlazio prije 30 godina i koji izlazi danas razlikuje se po kvalitetu papira, koji se poboljšao. Isto se odnosi i na kvalitet fotografija koje su tada bile crno bijele. Danas su one u boji, što utječe na kvalitet grafike, zbog tehnološkog napretka.

Pian je ćirilicom, a izlazi kao dvonedjeljnik sa ukupno 26 brojeva godišnje. Prosječan tiraž mu je 33.000, a broj stranica je od 100 do 116. Časopis "Bazar" se može kupiti na teritoriji: Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Zapadne Evrope i SAD.

Rubrike nekad i sad[uredi | uredi izvor]

Stalne rubrike u 216. broju "Bazara" koji je objavljen 5. maja 1973. godine bile su sa puno korisnih savjeta, izdvajamo samo neke kao: "Lijekovi i trudnoća", u "Kutku dječijeg ljekara" dat je prikaz bolesti zarazne žutice, koristan članak "Kako odabrati pravu školu", a u rubrikama "Bazar u kući" bilo je bezbroj kratkih savjeta za žene poput: načini za objeljivanje veša, kako sašiti plisiranu suknju, kako se riješiti mirisa ustajalosti, kako očistiti antilopsku obuću, kako odabrati hlače prema stasu. U rubrici "Ogledalo" koju je tada pripremala i uređivala Višnja Marjanović, dati su kratki intervjui ili članci sa Mišom Kovačem, Kićom Slabincem, Ljiljanom Lašić zvijezdom TV serije Pozorište u kući, Milenom Dravić i Draganom Nikolićem koji su tada uspješno vodili TV emisiju Obraz uz Obraz itd. U okviru stalne rubrike "Modni vremepolov", u ovom broju časopisa dat je prikaz života i stvaralaštva poznatog pjevača romansi Živana Milića, koga su inače zvali "Kragujevački monden". I danas je ovaj časopis vrlo čitan i popularan među ženama. Današnje rubrike u Bazaru su „Sa naslovnice“, „Svijet“, „Teme“, „Moda“, „Ljepota“, „Zdravlje“, „Plus“, „Kultura“, „Muški svijet“.[1]

Teme[uredi | uredi izvor]

Jedna od glavnih tema u časopisu je bila moda gdje su se mogli naći prikazi u slici i riječima najnovijih modela i kolekcija sa svijetskih modnih pista ili iz poznatih dizajnerskih ateljea. Ipak, i pored originalnih pariskih modela, naslovne strane Bazara su uvijek popularisale i jugoslavensku, a kasnije i srpsku modu.

Uz standardni repertoar priča o aktuelnim uspjesima i popularnosti novih zvijezda među glumcima i pjevačima, Bazar je kao jedan od organizatora jugoslavenksog izbora za mis, na naslovnim stranama poklanjao veliku pažnju i kandidatkinjama ovog izbora.

U toku više od 45 godina postojanja, Bazar se mijenjao, usavršavao i prilagođavao trenutku kao i potrebama i željama svojih čitateljki. Časopis je u toku svog dugog postojanja uspio da sačuva svoj osnovni moto da svojim čitateljkama uljepšava život i zato je i danas ostao u samom vrhu popularnosti ženske štampe i štampe za porodicu. U Bazaru nećete naći tračeve i vulgarnosti ni primitivizm, već naprotiv lijepu književnost, obrazovane članke, životne priče i recepte ukusnih jela.[1]

Profil čitalaca[uredi | uredi izvor]

Istraživanja su pokazala da je čitateljka Bazara savremena, ozbiljna žena koja se ne pita za godine, srednjeg i visokog obrazovanja i jasnog pogleda na svijet. Dodatne analize ukazuju da su čitateljke ovog časopisa ekonomski samostalne, između 28 i 55 godina starosti. Ispostavilo se, da je u jednoj porodici moguće, da čak tri generacije čitaju Bazar. Petinu čiatalačke publike ipak predstavljaju muškarci.[1]

Nagrada[uredi | uredi izvor]

Početkom 2001. godine ustanovljena je nagrada "Žensko pero" za najbolje prozno djelo, roman ili zbirku pripovjedaka koje je napisala žena, pod pokroviteljstvom Madlene Cepter koja je bila i darodavac nagrade. Cilj nagrade je da podstiče i promoviše žensko književno stvaralaštvo.

Tajna uspjeha i dugovječnosti "Bazara" koji je postao prepoznatljiv srpski proizvod u oblasti štampanih medija je u tome što je pouzdan, što ima pravu mjeru korisnog i zabavnog i što, iznad svega, voli i poštuje žene.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Politika Bazar broj 1268-1269, godina L, 20. decembar 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d "Časopis 'Bazar' iz 1973 godine". secanja.com. Pristupljeno 7. 7. 2019.