Politikin zabavnik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Politikin zabavnik
200px}}
Politikin zabavnik, broj 2819., februar 2006.
Učestalost izdavanja7 dana
IzdavačSvetislav Simić
Cijena1 dinar
Godina osnivanja1939.
Prvo izdanje1939.
ZemljaSrbija, Jugoslavija
Jeziksrpski
Veb-sajtPolitikin zabavnik

Politikin zabavnik je srbijanski i jugoslavenski časopis koji uživa kultni status u pop kulturi cijele bivše Jugoslavije.[1][2] Prvi broj izašao je 28. februara 1939. U početku je štampan u obliku dnevnih novina, a izlazio je dvaput sedmično, utorkom i petkom. Trenutno izlazi jednom sedmično, i to petkom. Jednu trećinu časopisa čine stripovi, dok druge dvije sadrže članke o nauci, prirodi, historiji, muzici, interesantnim događajima iz života. Njihova osnovna karakteristika je ta da su često pisani u poučnom i zabavnom duhu.[3] Slogan časopisa je Za sve od 7 do 107.[4] U 2006. godini proglašen je srbijanskim „superbrendom“.[5][6]

Historija[uredi | uredi izvor]

Predratne godine (1939—1941)[uredi | uredi izvor]

Prvobitnu redakciju lista činili su novinari beogradske izdavačke kuće "Politika", na čelu sa Vladislavom Ribnikarom, Dušanom Dudom Timotijevićem i Živojinom Batom Vukadinovićem. Oni su bili entuzijasti, oko kojih se okupljala srbijanska intelektualna ljevica kasnih 1930-ih godina.[7] Njihova zamisao je bila da naprave časopis koji će se sastojati od romana, priča i stripova. 31. decembra 1938. dnevne novine Politika objavile su javni natječaj za ime novog izdanja. Od 34.998 pristiglih kupona, jedna petina glasala je za ime „Politikin Zabavnik“ između ostalih prijedloga.[7] Zvaničnom kumom Politikinog Zabavnika proglašena je tada devetogodišnja Antonija Savić, čiji je kupon izvučen iz bubnja.[6] Prvi broj časopisa izašao je 28. februara 1939. Štampan je u obliku berlinera (31×47 cm). Imao je dvanaest stranica štampanih crno-bijelo. Četiri od njih štampane su sa dodatkom crvene boje i njenih tonova. Koncept "Politikinog Zabavnika" bio je izbalansiran odnos između stripova i tekstova, poput romana, priča i zanimljivosti.

Kao urednik stripa, Duda Timotijević bio je glavni prevoditelj američkih dnevnih i nedjeljnih stripova. Bio je „kum“ mnogim Disneyevim junacima, dajući im naša imena u odnosu na njihov fizički izgled.[8] Pored Disneyevih, "Politikin Zabavnik" objavljivao je i stripove kao što su: Džim iz Džungle (Jungle Jim), Pustolovine Malog Džonija (Ming Foo), Doživljaji male Ane (Little Annie Rooney), Usamljeni jahač (The Lone Ranger), Red Rajder (Red Ryder), Timbl Teatar (Thimble Theater), Reporter Harper (Curley Harper), Brik Bradford (Brick Bradford) i King iz severne brigade (King of the Royal Mounted). Domaći autori su također zauzimali značajan prostor: Đorđe Lobačev (stripovi povezani sa balkanskim folkloromBaš Čelik i Čardak ni na nebu ni na zemlji), Moma Marković (Rista sportista – avanture beogradskih dječaka), Konstantin Kuznjecov (adaptacija Puškinovih pripovjedakaSkaska o zlatnom petlićul i Bajka o caru Saltanu) i Sergej Solovjev (adaptacija R. L. Stivensonovog Ostrva s blagom). Glavna razlika između "Politikinog Zabavnika" i konkurentskih strip izdavača, poput Micky Mausa i Mikijevog carstva bili su tekstualni dijelovi, koji su sadržavali ukrštene riječi, romane, Riplijevu rubriku "Vjerovali ili ne!", reportaže od nauke do sporta i veliki broj kratkih, interesantnih i naučnih tekstova. Osim toga, imao je ekskluzivno pravo na u to vrijeme kod nas jako popularne stripove Walta Disneya.[8] Urednik tekstualnih dijelova bio je Bata Vukadinović. U "Politikinom Zabavniku" izlazili su romani Edgara Allana Poea, Marka Twaina, H. G. Wellsa i mnogih drugih poznatih pisaca.[9]

Prosječan tiraž časopisa dostigao je cifru od 41.000 po izdanju, što je u to vrijeme bio ogroman broj. Bombardovanje Beograda u Drugom svjetskom ratu prekinulo je izdavanje časopisa. Posljednje predratno izdanje (broj 220) izašlo je 4. aprila 1941.

Poslijeratne godine (1952—1967)[uredi | uredi izvor]

Ubrzo nakon što se rat završio, novi režim nije trpio stripove i zabranio je njihovo izdavanje.[10] Obrazloženje je bilo da su stripovi proizvod kapitalizma. Međutim, nakon gubljenja sovjetskog utjecaja u Titovoj Jugoslaviji, a naročito poslije sukoba sa Staljinom i perioda Informbiroa, zabrane vezane za kulturu počele su da slabe. Prvo je počelo sa karikaturama i animiranim filmovima, a nešto kasnije počelo se sa objavljivanjem stripova u različitim edicijama.[11]

Sedam godina nakon završetka Drugog svjetskog rata nekadašnji izdavač Vladislav Ribnikar je odlučio ponovo pokrenuti časopis. Prvo poslijeratno izdanje izašlo je 5. januara 1952. Glavni i odgovorni urednik bio je Kosta Stepanović, a njegov prvi zamjenik Bogdan Popović, koji je kasnije također postao urednik. Prema legendi, čiju je istinitost danas teško dokazati, uvjeti za to stvorili su se nakon posjete atenskog predstavnika The Walt Disney Company Jugoslaviji. On je predložio Titu da vrati strip izdavaštvo u našu zemlju. „Što da ne, ja volim Paju Patka“, bio je navodno Titov odgovor.[12] Ipak, činjenica je da su Disneyevi junaci zauzimali značajan prostor u "Politikinom Zabavniku".

Moderno doba (1968—1990)[uredi | uredi izvor]

Prvi dan 1968. godine predstavljao je historijski datum za časopis. Nikola Lekić, tadašnji glavni urednik, promijenio je format izdanja sa novinskog u format časopisa (25×33 cm). Također, časopis je počeo da izlazi u boji. Još jedna značajna inovacija bio je strip u sredini časopisa. Prije toga "Politikin Zabavnik" je objavljivao samo stripove u kajiševima. Ovaj dodatak sadržavao je dio kompletne epizode stripa podijeljene na 2-3 nastavka.[7] Od 1971. godine, "Politikin Zabavnik" počeo je da izlazi i na latinici i na slovenskom jeziku,[3] da bi na vrhuncu popularnosti dostigao tiraž od 330.000 primjeraka po broju (1975).[13] 1988. ponovo mijenja format, postajući nešto manji (21×30 cm).

Politikin Zabavnik od 1990-ih do danas[uredi | uredi izvor]

Nakon raspada SFRJ, "Zabavnik" je tokom 1990-ih nastavio da izlazi samo ćirilicom. Početkom januara 1993. "Politika" je na naslovnoj strani objavila naslov: „Sankcije proterale Paju, Mikija i ostale Diznijeve junake.“[14] Uvođenjem sankcija SR Jugoslaviji, Disneyevi junaci prestali su da izlaze u svim "Politikinim" izdanjima. Tokom trajanja sankcija, Pajo Patak koji prodaje novine, zaštitni znak koji se nalazi u gornjem desnom uglu časopisa uz njegov logo, bio je obojen u crno, tako da se mogla vidjeti samo njegova silueta. Nakon prestanka rata i sankcija Pajin lik je ponovo vraćen. "Politikin Zabavnik" je izrazio sličan protest i tokom bombardovanja SRJ, kada je na crnoj naslovnoj strani osvanula glava Mickyja Mausa koji je šakama prekrio oči. Tokom ratnih godina "Politikin Zabavnik" je često izlazio na lošijem papiru, manjem broju stranica, i na većem broju crno bijelih stranica nego ranije. Strip Micky, koji je redovito izlazio na posljednjoj stranici, zamijenio je strip o mačku Garfieldu, koji se tu zadržao do danas.

Početkom XXI stoljeća "Politikin Zabavnik" počinje da izlazi na finijem papiru, povećanom broju strana i kompletno u boji, što nikada prije nije bio slučaj. Danas "Politikin Zabavnik" izlazi na 68 stranica u dimenzijama 222 × 305 mm, mada čitatelji od nekad kažu da današnja izdanja nisu ni približno slična starim jugoslavenskim izdanjima, što se može tumačiti i drugim vremenima, ali i drugačijem pristupu izdavača čitateljima, kao i čitatelja sâmom časopisu.

Rubrike[uredi | uredi izvor]

Svaki broj sastoji se od stalnih i periodičnih rubrika i ostalih tekstova povezanih sa sadržajem časopisa.

Stalne rubrike:

  • Vjerovali ili ne!
  • Jeste li već čuli da... — interesantne činjenice
  • Hogar Strašni — strip
  • Ma šta kažeš — smiješne i neobične pričice iz svakodnevnog života
  • Život piše drame — tužne, srceparajuće priče iz života
  • Zašto se kaže... — lingvistički tekstovi o korijenima i značenjima pojedinih reči
  • Zabavnikove logičke zagonetke — logički i matematički problemi
  • Strip — 12-15 strana jednog stripa koji izlazi u 2-4 nastavka[b]
  • Enigmatika
  • Zabavnikov ZOO — tekstovi o životinjama
  • Za čitanje i uživanje — kratke priče poznatih pisaca
  • Izumi, otkrića, dostignuća — tehnologija u službi nauke
  • High Tech — članci o novim tehnološkim napravama
  • Ja ♥ PTT — stranice za pisma čitatelja i odgovori na njihova pitanja vezana za najraznovrsnije teme
  • Čudesni svijet Gerija Larsona — karikaturistički strip
  • Rekli su — poučne ili duhovite izjave poznatih i nepoznatih ljudi
  • Garfield — strip

Povremene rubrike:

  • Zabavnikov istorijski Zabavnik — duhovite priče iz historije
  • Priče o pjesmama — tekstovi o muzici
  • Fantastika — fantastične, ili SF priče, koje uređuje Zoran Živković

Stripovi[uredi | uredi izvor]

Tokom godina, "Politikin Zabavnik" je objavio veliki broj stripova. Uglavnom američkih, francuskih, belgijskih i stripove domaćih autora. Neki od najpoznatijih stripova često štampanih u "Politikinom Zabavniku" su:

izvor: stripovi2.tripod.com Arhivirano 7. 2. 2012. na Wayback Machine, spisak stripova u brojevima od 1 do 2791 (ukoliko nije drugačije navedeno)

Ilustratori[uredi | uredi izvor]

Veliki broj tekstova u "Politikinom Zabavniku" propraćen je ilustracijama. One su rađene u različitim medijima. To su najčešće kombinacije slikarskih i crtačkih tehnika (olovka, tuš, tempera, akrilik i gvaš). S razvojem računara sve veći broj ilustratora radi ilustracije digitalno. U augustu 2007. godine u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu održana je izložba pod nazivom „Ilustratori Politikinog Zabavnika“ na kojoj je prikazano 367 radova 104 umjetnika. Tom prilikom kustos muzeja, Slobodan Jovanović, je izjavio: „Iako je svaki od autora dao "Zabavniku" svoj vizuelni pečat, zajedno su dali doprinos širenju radoznalosti, kreativnosti i vizuelnog razmišljanja, svojstvenom duhu "Politikinog zabavnika".“[15] Između ostalih za "Zabavnik" su ilustrovali Đorđe Lobačev, Vladimir Žedrinski, Ratomir Ruvarac, Božidar Veselinović, Brana Jovanović, Zoran Petkanić Petko i Ljubomir Milojević Ljubac, Dobrosav Bob Živković, Rastko Ćirić, Aleksa Gajić, Boban Savić Geto, Darko Grkinić, Silva Vujović i mnogi drugi.

Specijalna izdanja[uredi | uredi izvor]

Godine 1981. izlazi posebno izdanje pod nazivom Strip 81. Sljedeće godine ime mu je bilo Strip 82, a kao njegov prilog pojavljuje se Rok 82, iz koga će kasnije izrasti časopis "Rok".

Književna nagrada "Politikinog Zabavnika"[uredi | uredi izvor]

Književna nagrada "Politikinog Zabavnika" je nagrada koja se svake godine dodjeljuje piscu najbolje knjige za mlade, objavljene u prethodnoj godini. Nagrada je ustanovljena i prvi put dodjeljena 1980. (za 1979. godinu). Nagrada se dodjeljuje svake godine na godišnjicu Politike25. januara. Pravo učešća imaju sve knjige za mlade napisane na srpskom jeziku ili jeziku nacionalnih manjina u Srbiji.[16] Među piscima koji su je do sada osvojili su: Grozdana Olujić, Enes Kišević, Milovan Vitezović, Gradimir Stojković, Pavao Pavličić, Vladimir Stojšin, Branko V. Radičević, Slobodan Stanišić, Mirjana Stefanović, Milenko Maticki, Svetlana Velmar Janković, Vesna Aleksić, Vladimir Andrić, Igor Kolarov [17].

Napomene[uredi | uredi izvor]

  • Politikin Zabavnik svoje ime piše sa oba velika početna slova. Vidjeti impresum lista.
  • Broj stranica strip dodatka po broju varirao je tokom godina.
  • Zabavnik u impresumu ne navodi tiraž. U interviewu za Vreme, glavni urednik Zefirino Grasi kaže: „Početkom devedesetih štampali smo oko 250.000 (tri izdanja bez slovenskog), a sad se to svelo na desetinu.“[7]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Politikin zabavnik" u Muzeju primenjene umetnosti[mrtav link]
  2. ^ www.nadlanu.com Arhivirano 4. 1. 2009. na Wayback Machine, Ilustratori Politikinog Zabavnika
  3. ^ a b FLAŠ GORDON, TAJNI AGENT X-9, Bogdan Tirnanić , objavljeno: NIN, 04.03.2004.
  4. ^ www.yu4you.com Arhivirano 24. 6. 2007. na Wayback Machine — Časopisi: Politikin zabavnik
  5. ^ "EXIT i MERCEDES, zlatni brendovi". Arhivirano s originala, 25. 2. 2011. Pristupljeno 18. 7. 2012.
  6. ^ a b Nagrada „Superbrend“, Brend „Zabavnik“
  7. ^ a b c d Formula udrobljenog sadržaja Arhivirano 21. 10. 2012. na Wayback Machine, interview - Zefirino Grasi, VREME | BR 686 | 26. FEBRUAR 2004. / MOZAIK
  8. ^ a b Zlatno doba srpskog stripa ili Strip u Srbiji 1935 – 1941 Arhivirano 21. 10. 2012. na Wayback Machine, Zdravko Zupan
  9. ^ Istorija jugoslovenskog stripa I - do 1941 godine- Arhivirano 15. 12. 2015. na Wayback Machine, Slavko Draginčić i Zdravko Zupan
  10. ^ Mala istorija srpskog stripa Arhivirano 22. 12. 2015. na Wayback Machine, Slobodan Ivkov
  11. ^ 60 godina stripa u Srbiji Arhivirano 24. 6. 2013. na Wayback Machine, Slobodan Ivkov
  12. ^ VOLT DIZNI U SFRJ, Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf
  13. ^ Moderan, sa stilom - "Politikin zabavnik" kao superbrend Arhivirano 8. 4. 2008. na Wayback Machine, Mirjana Sretenović, Politika, 10.12.2006.
  14. ^ Vek stripa u Srbiji - Nastavlja se[mrtav link]
  15. ^ Ilustratori "Politikinog zabavnika" , M. Sretenović, Politika, 22.08.2007.
  16. ^ "Nagrada „Politikinog zabavnika"". Arhivirano s originala, 28. 9. 2007. Pristupljeno 16. 10. 2019.
  17. ^ Dobitnici nagrade Politikinog zabavnika

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]