Pomoć:Međuwiki veze

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Međuwiki linkovi su linkovi sa stranica na nekom od jezika Wikipedije na ekvivalentnu stranicu na drugom jeziku. Ovi linkovi se mogu pojaviti na dva mjesta.

  1. Spisak jezika na kojima je dostupna ta stranica je prikazan u posebnom dijelu na stranicu (po defaultu, spisak je prikazan na lijevom dijelu stranice pod odjeljkom "Drugi jezici"
  2. Linkovi mogu biti smješteni u istoj ravni u samom tekstu stranice.

Ove dvije vrste linkova se prave različite te se s njima postupa na različite načine. Svaki od njih je opisan niže u tekstu.

Spisak linkova[uredi | uredi izvor]

Stranice na Wikipediji mogu imati spisak ekvivalentnih stranica na drugim jezicima. Naprimjer, Wikipedija na irskom jeziku ima stranicu o Irskoj pod nazivom "Éire", dok će članak o Irskoj na Wikipediji na engleskom jeziku imati link na irsku verziju tog članka i obrnuto. Za većinu ljudi ovaj spisak se nalazi na lijevoj strani članka, ali se to može promijeniti promjenom skina (izgleda) kojim se prikazuju stranice Wikipedije. Ovaj spisak linkova se održava na dva mjesta, na projektu Wikidata te u tekstu samog članka.

Wikidata[uredi | uredi izvor]

Link koji vodi na uređivanje Wikidata stranice.

Wikidata je zaseban projekat koji je napravljen u svrhu zajedničkog uređivanja baze znanja. Dio ovog projekta ima za cilj da centralizira međuwiki linkove za sve projekte Wikipedije. Unos u Wikidata za svaku stranicu sadrži, između ostalog, spisak linkova za taj pojam na drugim jezicima. Ovaj spisak linkova se dalje koristi za spisak jezika koji se prikazuje sa lijeve strane tog članka na Wikipediji. Do Wikidata unosa se može doći tako što se klikne na izmijeni veze na dnu spiska jezika.

Dodavanje novog linka[uredi | uredi izvor]

Na dnu spiska jezika sa Wikidata nalazi se link dodaj. Klikom na ovaj link dobit ćete dva tekstualna okvira, jedan za spisak jezika a drugi za naslov članka na tom jeziku. U prvom okviru se ukucava jezički kōd, naprimjer, za irski jezik koristi se kōd ga, za bosanski jezik kōd bs itd. U drugom okviru upisuje se naziv članka, koji se koristi na Wikipediji na odabranom jeziku. Nakon toga klikne se na spremi.

Uređivanje linka[uredi | uredi izvor]

Za uređivanje stavki na Wikidata, klikne se na link uredi pored stavke koja se želi urediti. Tekstualni okvir će se pojaviti i omogućiti da se uredi unos. Klikni se na spremanje nakon završetka uređivanja.

Uklanjanje linka[uredi | uredi izvor]

Može se ukloniti stranica sa spiska Wikidata linkova. Da bi to izvelo, klikni se na uredi, a zatim na ukloni vezu.

Zahtjevi web preglednika[uredi | uredi izvor]

Ako koristite web preglednik Internet Explorer, treba zapamtiti da nije moguće uređivati međuwiki linkove na Wikidata koristeći stariju verziju od verzije 9 Internet Explorera. Ako vaš računar koristi operativni sistem Windows XP, da moraju se koristiti drugi web preglednici osim Internet Explorera pri uređivanju međuwiki linkova, jer Internet Explorer 9 ili noviji ne postoji na Windows XP.