Pomorstvo

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pomorac na brodu

Pomorstvo obuhvaća sve što se tiče odnosa između čovjeka i mora.

Pomorstvo uključuje poznavanje različitih stvari i razvijanje specijaliziranih vještina kao što su navigacija i međunarodni pomorski zakon; vrijeme, meteorologija i prognoza vremena, rukovanje brodovima i čamcima, rukovanje sa opremom na palubi, sidrima i kablovima, rad sa konopcima, motorima, komunikacija, jedrenje, preživljavanje na moru, traženje i spašavanje. Također i rukovanje kargo opremom, opasnim teretima, i kargo teretima; vladanje vanrednim situacijama, odbrana od požara.

Stepen poznavanja ovih vještina zavisi od prirode posla i vrste plovila, na kojem pomorac radi. Ipak, uvježbanost dobrog pomorca je korisna za sviju.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]