Pontiac Montana

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
1st Pontiac Montana SWB.jpg

Montana je veliki minivan dosad proizveden u dvije generacije, a od 1997. ga isključivo na sjevernoameričkom tržištu prodaje General Motorsa marka Pontiac.

Prva generacija je dijelila izgled i platformu sa ostalim koncernovim velikim minivanovima Chevrolet Venture, Oldsmobile Silhouette i Opel Sintra, a u početku se prodavala pod nazivom Trans Sport, kojeg je nosio i njen prethodnik, dok je Montana bio samo naziv nivoa opreme. Međutim, 1999. to ime se počelo koristiti kao naziv modela.

Montana druge generacije uvedena je na tržište 2005., a izgled i platformu dijeli sa modelima Buick Terraza, Chevrolet Uplander i Saturn Relay. Opremljena je 3,5-litarskim motorom sa šest cilindara i 200 KS, a proizvodi se u okolini Atlante u saveznoj državi Georgiji.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: