Porodica Weasley

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Weasleyevi su imaginarna čarobnjačka porodica iz romana o Harry Potteru književnice J. K. Rowling. Ta je porodica važna za radnju romana, jednim dijelom i zato što je najmlađi sin u porodici, Ron, najbolji prijatelj glavnog junaka, Harry Pottera. Porodica broji sedmero djece koji su svi redom crvenokosi i lica prekrivenih pjegicama.

Porodica Weasley u Egiptu

Arthur i Molly Weasley imaju sedmero djece: (redom od najstarijeg do najmlađeg) Billa, Charlieja, Percya, blizance Freda i Georgea, Rona i Ginny. Ginny je prva djevojčica rođena u porodici Weasley u nekoliko generacija. Svi su Weasleyevi u Hogwartsu svrstani u Gryffindore. Bill i Percy su postali glavni prefekti, a prije toga su, kao i Charlie i Ron, bili prefekti.

Weasleyevi žive u kući poznatoj kao Jazbina. Njihov se dom nalazi u fiktivnom selu Ottery St. Catchpole u Devonu (UK). Kuća je veoma visoka - ima čak sedam spratova i izgleda kao da njeno raspadanje sprječava još samo magija. Unatoč tome što kuća izgleda kao da će se raspasti, Harryju je to najbolja kuća u kojoj je ikad bio.

Izgled njihovog doma prikazuje i finansijsko stanje Weasleyevih koji su siromašni po čarobnjačkim standardima. Gospodin Weasley pokazuje nevjerojatnu zainteresiranost za bezjake i sve što se uz njih veže, pa je čak rekao i da je njegov životni cilj saznati kako avioni ostaju u zraku. Gospodin Weasley je zbog svojeg hobija odlučio ostati u Uredu za zloupotrebu bezjačkih artefakata. Njegov posao mu je omogućavao da istražuje svoj hobi, ali zbog njegove male plaće i sedmero djece, Weasleyevi teško spajaju 'kraj s krajem'. U Harry Potteru i Princu miješane krvi gospodin Weasley je promaknut i postao je šef novoosnovanog Ureda za otkrivanje i zapljenu lažnih odbrambenih čarolija i zaštitnih predmeta.

Weasleyevi posjeduju jedinstven sat koji umjesto kazaljki koje pokazuju vrijeme ima po jednu kazaljku za svakog člana porodice koja pokazuje gdje se nalaze: na putu, na poslu, u školi, u zatvoru, itd. Kad Harry stigne u Jazbinu u Harry Potteru i Princu miješane krvi sve kazaljke, zbog početka Drugog rata, pokazuju na "smrtnu opasnost".

Ostali članovi porodice[uredi | uredi izvor]

Gideon i Fabian Prewett
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarci
Domnepoznat (vjerovatno Gryffindor)
VjernostRed feniksa
Prvo pojavljivanjeprvi put spomenuti u Harry Potteru i Kamenu mudraca



Gideon i Fabian Prewett su bili braća Molly Weasley. Obojica su bila članovi prvog Reda feniksa. Uspjela su ih svladati i ubiti tek petorica smrtonoša, među njima i Antonin Dolohov, nešto prije kraja Prvog rata. Alastor Moody tvrdi da su se hrabro borili i da su umrli kao junaci. Antonin Dolohov je zbog njihovog ubistva završio u Azkabanu.

Čini se da se Molly zbog smrti svoje braće počela ponašati još više zaštitnički prema svojoj djeci, ali i prema Harryju.


Porodično stablo porodice Weasley[uredi | uredi izvor]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Septimus Weasley
 
Cedrella Black
 
?? Prewett muškarac
 
Ignatius Prewett
 
Lucretia Black
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
G. i gđa. Delacour
 
Bilius Weasley
 
?? Weasley muškarac
 
Arthur Weasley
 
Molly Prewett
 
Gideon Prewett
 
Fabian Prewett
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fleur Delacour
 
Bill Weasley
 
 
Percy Weasley
 
 
George Weasley
 
 
Ginny Weasley
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gabrielle Delacour
 
 
 
 
Charlie Weasley
 
Fred Weasley
 
Ron Weasley