Portal:Biografija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Portal biografija
Leonardo da Vinči
Albert Ajnaštajn

Veliki dio Wikipedije na bosanskom jeziku čine biografije.

Preko portala biografija želimo omogućiti pristup biografijama koje se nalaze na Wikipediji kako čitaocima tako i korisnicima Wikipedije.

Wikipedia na bosanskom jeziku ima dosta biografija, ali i dalje nam nedostaje još puno, a neke biografije koje već postoje zahtjevaju doradu ili proširivanje. Pozivamo vas na saradnju.

 
 
Izabrani članak urediIzabrani članak
Samuel Taylor Coleridge
Samuel Taylor Coleridge

Samuel Taylor Coleridge (Ottery St. Mary, 21. oktobar 1772. - London, 25. juli 1834.), engleski književnik.

Pohađao je školu u Cambridgeu, koju napušta i bježi u vojsku, iz koje ga roditelji ubrzo iskupljuju. Nastavio je školovanja, te upozanje Roberta Southeya i s njim planira osnivanje utopističke zajednice u Americi (Pantisocratic community). Pod utjecajem je ideja Francuske revolucije i sve se više zanima za politiku i filozofiju, a poslije i za teologiju (ali je konačno, iako je počeo kao jakobinski revolucionar, završio kao konzervativac).

Bio je svestran i neprestano u letu za idejama, a djelovao je kao pjesnik, predavač, propovjedni, novinar, prevoditelj Schillerova "Wallensteina", teolog, kritičar i esejist, davši svemu - sputavan neprilikam i ometan bolešću - mnogo manje nego što je nosio u sebi. Najbolji je i najpoznatiji kao pjesnik triju izvrsnih pjesama: "Pjesma o starom mornaru", "Christabel" i "Kubla Khan". Po nekima on je najbolji književni kritičar što ga je Engleska ikada imala, čovjek koji je vratio dostojanstvo i dao težinu kritici, okrenuvši se pitanjima njene biti, metode i smisla. Izvršio je golem utjecaj na moderne kritičarske škole angloameričke književnosti. Njegova cjelokupna duhovna akcija težila je utopističkoj sintezi znanosti, umjetnosti, religije i politike.

 
 
Izabrana slika urediIzabrana slika
Ludwig van Beethoven
Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven (1770. - 1827), njemački kompozitor.

 
 
Poslovi urediPoslovi
 
 
Kategorije urediKategorije
 
 
Dodatno urediDodatno
Ukoliko napišete neki kratak biografski članak (u začetku), molimo Vas da koristite šablon {{stub-biog}} kako bi ga označili da članak nije završen i da mu treba dopuna. Kratki biografski članci se mogu naći u kategoriji "U začetku, Biografije".
 
 
Ostali portali urediOstali portali