Portal:Muzika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Portal Muzika

Muzika je pojam, koji obuhvata zvuk uklopljen u posebnu harmoniju, nastalu po planu ili bez njega. Sama riječ muzika potiče od grčke riječi mousikê, koja je izvedena od riječi mousa (muza), a svijetom se raširila kroz latinski oblik musica, i najčešće služi da opiše ugodne eufonijske zvukove.

Bosanskohercegovačka muzika je mješavina raznih balkanskih uticaja, u kojoj se susreću najrazličitiji motivi i žanrovi. Najčuvenija je sevdalinka, ljubavna pjesma karakterističnog izraza, koja u BiH ima veoma dugu tradiciju, a odlikuje je sentimentalna muzikalnost i poetski, romantični tekst melankoličnog ugođaja. Zadnjih decenija u Bosni i Hercegovini su se razvili i novi muzički žanrovi (pop, šlager, šansona, jazz, rock´n´roll, heavy metal, hip hop, house, techno), čime ona ne zaostaje za ostalim zemljama svijeta.

 
 
Glavni članci urediGlavni članci
 
 
Kategorije urediKategorije
 
 
Potrebni članci urediPotrebni članci
 
 
Izabrani članak urediIzabrani članak
Ismet Alajbegović Šerbo je bosanskohercegovački harmonikaš, kompozitor mnogih narodnih tekstova, muzike i poznavalac sevdalinke. Izgradio je poseban stil na harmonici, bez virtuoznih pasaža i vrtoglavih kola. Šerbin stil bio je mnogo primjereniji sevdalinci, onakvoj kako su je pjevali stariji pjevači - poravno, bez napora, uvijek oslanjajući se na melodiju pjesme kao na osnovu improvizacije. Moglo bi se čak reći da je Šerbino sviranje od svih harmonikaša ponajbliže pratnji sevdalinke uz saz. Šerbina harmonika nije ona bučna mješina zbog koje bi pjevač morao vrištati. Takvo sviranje harmonike prije Šerbe naprosto nije zabilježeno. Više...
 
 
Izabrana slika urediIzabrana slika
 
 
Da li ste znali? urediDa li ste znali?

...da muzika liječi od stresa, bola i straha i da utiče na poboljšanje raspoloženja i stimuliše pozitivne emocije...

... da Kantautor označava autora muzike, teksta i interpretatora u jednom...

... da je Indianer udarački instrument iz seta bubnjeva ...

... da Jadranka Stojaković živi i radi u Japanu...

... da je Saz žičani instrument porijeklom iz Irana ...
 
 
Ostali portali urediOstali portali