Portal:Turska

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Portal:Turska

Turska (turski: Türkiye Cumhuriyeti) je država u zapadnoj Aziji i sa nekih 3% u jugoistočnoj Evropi (jugoistočni dio Balkanskog poluotoka). Do 1922. godine sadašnja Turska je bila sjedište Osmanlijskog carstva. Glavni grad Turske je Ankara. Turska se nalazi na obalama Crnog (turski: Karadeniz) , Mramornog (turski: Marmara Denizi), Egejskog (turski: Ege Denizi) i Sredozemnog mora (turski: Akdeniz). Turska se graniči na zapadu sa Grčkom, Bugarskom, na istoku sa Gruzijom, Armenijom, Azerbejdžanom i Iranom, na jugu sa Irakom i Sirijom.

Pročitaj više...

Odabrani članak

Turski (na turskom türkçe) pripada porodici turskih jezika. Govori se kao domaċi jezik u Turskoj, Turskoj Republici Sjevernom Kipru, Bugarskoj, kao i među nekoliko miliona useljenika koji žive u Evropskoj uniji. Broj domaćih govornika je neizvjestan, prvenstveno zbog pomanjkanja manjinskih jezičkih podataka iz Turske. Broj od 60 miliona koji se koristi u ovom članku pretpostavlja da je turski maternji jezik približno 80% turskog življa, dok kurdski zauzima većinu preostalog broja. (Lingvističke manjine u Turskoj, međutim, dvojezične su i govore turski.)

Postoji veliki stepen međusobne razumljivosti između turskog i drugih ouskih jezika, poput azerbejdžanskog, turkmenskog i kaškajskog. Ako bi se ovi pribrojili "turskom", broj domaćih govornika bi bio 100 miliona, dok bi ukupan broj, uključujući govornike drugog jezika, bio 250 miliona.

Više...

Odabrana ličnost

Sezen Aksu (rođena 13. juli 1954. Denizli, Turska) jeste turska pop pjevačica, kompozitor, tekstopisac i producent. U Turskoj je poznata pod nadimkom "Minik Serçe" (bos. malehni vrabac). Njen album "Gülümse" (bosanski: Osmijeh) objavljen 1991. godine, bio je jedan od najprodavanijih albuma u historiji turske muzike. Album "Düğün ve Cenaze" izdala je 1997, za koji joj je muziku komponirao Goran Bregović.

Pročitaj više...

Odabrani grad

Ankara je glavni i poslije Istanbula drugi najmnogoljudniji grad Turske. Nalazi se u centralnoj Anadoliji, azijskom dijelu Turske a prema podacima iz 2014. godine u njenom urbanom dijelu je živjelo 4.587.558 stanovnika dok istoimena provincija broji 5.150.072 stanovnika. Od 1920. godine je bila Atatürkovo sjedište a od 1923. godine i glavni grad Turske, nakon pada Osmanlijskog carstva. U Ankari se nalazi sjedište turske Vlade kao i sjedišta mnogih državnih institucija te predstavlja važan komercijalni i industrijski grad. Važno je trgovačko središte, strateški smješteno u centru turske mreže željeznica i autoputeva. Leži na prosječnoj nadmorskoj visini od 938 metra.

Pročitaj više...

Odabrana slika

Bursa
"Long Bazaar" u Bursi

Priroda

Portal:Turska/Priroda

Da li ste znali

Portal:Turska/Da li ste znali

Društvo

Portal:Turska/Društvo

Društvo
Uprava
Politika
Političke stranke
Religija
Sud
Obrazovanje
Univerziteti
Jezik
Kategorije
Portali