Post

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Općenito je post uskraćivanje konzumacije hrane s ciljem proširavanja psihičke i socijalne kontrole, moći, svijesti ili smjernosti. Po vjerskoj definiciji post predstavlja svjestnu ili dobrovoljnu trezvenost od (ili umanjeno konzumiranje) inače uobičajne čvrste ili tekuće hrane, zbog vjerskih ili kultnih motiva. Vjerski post često prethodi vjerskim blagdanima.

Post u Islamu[uredi | uredi izvor]

Glavna stranica: Post Ramazana

U Islamu je post način izražavanja vjere u Allaha (dž.š.) preko uzdržavanja od jela, pića, tjelesnih užitaka i pušenja, sve od zore pa do zalaska sunca. Post mjeseca ramazana je farz (stroga obaveza) za svakog punoljetnog i zdravog muslimana koji nije na daljem putu.

Allah (dž.š.) u Kur'anu kaže :

"O, vi koji vjerujete, post vam je propisan kao što je bio propisan i onima prije vas da biste bili bogobojazni." (2:183)

Post je jedna od pet temeljnih dužnosti Islama. Poslanik Muhammed (a.s.) je rekao :

"Islam se temelji na pet stubova; svjedočenju da nema drugog boga, osim Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik, klanjanju namaza, davanju zekata, postu mjeseca ramazana i obavljanju hadždža".

Post u drugim vjerama[uredi | uredi izvor]

Mnoge vjere poznaju post. U Kršćanstvu postoji post od 40 dana ili post za vrijeme Došašća, no treba razjasniti, da se post kroz različite kršćanske smjerove i sekte prakticira na raznovrsne načine, tako da npr. pravoslavna crkva ima drugačije periode i običaje posta od npr. rimokatoličke crkve. Što se tiče Židova, oni također prakticiraju post.

Na koncu vrijedno je reći, da postoje ljudi koji poste i bez ikakvih vjerskih motiva, npr. zbog ubjeđenosti u pozitivne zdravstvene posljedice posta.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Aspekti posta

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: