Gospodar prstenova: Povratak kralja (knjiga)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Povratak kralja)
Gospodar Prstenova:Povratak kralja
Prvo izdanje knjige
AutorDŽ.R.R. Tolkin, 1954
Originalni nazivThe Return of the King
JezikEngleski
ŽanrEp, herojski ep, fantazija, mit
Vrsta djelaNovela
Vrijeme i mjesto nastanka1937–1949; Oxford, Engleska
PripovjedačNeimenovan
GledišteTreće lice
Vrijeme radnjeTreće Doba
Mjesto radnjeSrednja Zemlja
Glavni likFrodo Bagins
VrhunacGolum pada sa prstenom u krater vulkana
Temenejasnost zla i druge

O piscu[uredi | uredi izvor]

DŽ.R.R. Tolkin

Radnja[uredi | uredi izvor]

Povratak kralja (The Return of the King) je treća knjiga u triologiji Gospodar prstenova (The Lord of the Rings) koju je napisao DŽ.R.R. Tolkin. Čitava triologija je napisana 1949, a ova knjiga je izdata 1955. godine.

Putovanje Froda, Goluma i Sama se bliži kraju. Sauronova vojska je napala Minas Tirit (Minas Tirith), glavni grad Gondora, u posljednjem napadu na čovječanstvo. Kralj Teoden od Rohana ide u pomoć Gondoru dok Gandalf pokušava da organizuje odbranu. Aragorn, Legolas i Gimli idu po još pomoći. Prsten polahko uništava Frodovu dušu.

Naziv[uredi | uredi izvor]

Tolkin je zamislio Gospodara prstenova kao jednu cjelinu koja bi se sastojala iz šest dijelova koje je on nazivao knjige i koja bi sadržavala detaljne bilješke. Prvobitni izdavač je razdvojio djelo na tri dijela, objavivši petu i šestu knjigu i bilješke pod nazivom Povratak kralja, aludirajući na Aragornov povratak na prijestolje. Tolkin je želio da se djelo zove Rat prstena, da ne bi puno odavao od radnje.

Struktura[uredi | uredi izvor]

Struktura Povratka kralja je slična onoj od Dvije Kule jer prvi dio knjige govori o različitim avanturama nekoliko likova i velikim bitkama, dok drugi dio govori više o Frodu i prstenu.

Filmska dimenzija[uredi | uredi izvor]

Godine 1980. snimljen je animirani film za televiziju, Povratak kralja. Režiser i scenarista Peter Jackson, 2003. godine je premijerno prikazao posljednji film iz trilogije Gospodar prstenova- Gospodar prstenova: Povratak kralja. Film je dobio jako dobre kritike i bio je nominovan za mnoge svjetske filmske nagrade, i imao je 11 nominacija za Oskara među kojima je bila i nominacija za najbolji film i najboljeg režisera. Film je dobio svih 11 Oskara za koje je bio nominiran, i tako je postao treći film u historiji Američke filmske akademije koji je dobio 11 Oskara. Od ostalih nagrada mogu se izdvojiti nagrade Britanske filmske akademije i Zlatni globus za najbolji film godine i najboljeg režisera.

Ova filmska adaptacija je dobila povoljne kritike i od publike, i film je bio najveći hit 2003 godine. "Povratak kralja" je bio drugi film u historiji (poslije Titanica), koji je u svijetu zaradio više od jednu milijardu dolara.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]