Power Rangers in Space

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Power Rangers in Space
Logo serije u uvodnoj špici
AutoriHaim Saban
Shuki Levy
RazvojDouglas Sloan
Jackie Marchand
GlumciTracy Lynn Cruz
Christopher Khayman Lee
Patricia Ja Lee
Roger Velasco
Selwyn Ward
Melody Perkins
Justin Nimmo
Paul Schrier
Jason Narvy
Jack Banning
PorijekloSjedinjene Američke Države SAD
Originalni jezikEngleski jezik
Br. sezona1
Br. epizoda43
Produkcija
Izvršni producentiAnn Knapp-Austen
Paul F. Rosenthal
ProducentJonathan Tzachor
Trajanje30 minuta
Emitiranje
Originalna mrežaFOX
Emitiranje6. februar, 199821. novembar, 1998
Profil na IMDb-ju

Power Rangers in Space (bos. Power Rangeri u Svemiru) (često skraćivana kao PRiS ili jednostavna zvata In Space) je televizijska serija koja se prikazivala 1998. kao šesta sezona Power Rangers franšize. To je bio prvi put da je čitavom serijom upravljalo dvoje ljudi Judd Lynn i Jonathan Tzachor.

Bila je bazirana na posebnom japanskom serijalu Denji Sentai Megaranger, dvadeset i prvoj Super Sentai seriji. Serija postavlja novu tačku u Power Rangers franšizi, a to je da u svim prijašnjih šest sezona Power Rangersa, kada bi došlo do nekog većeg obrtaja radnje nastala bi nova sezona sa ponekim novim likom, a u ovoj sezoni mjesto radnje je promjenuto, postava je ostala ista iako je Justin ostao, a cijela tehnologija je promjenjena iako stara nije bila uništena što je razlika od prijašnjih serijala. Ono što je još bitno za serijal je i to da nema sličnosti sa Sentai dvojnikom, što je slučaj i sa Power Rangers: Lost Galaxy a onda je nastavljeno u Power Rangers: Time Force i Power Rangers: Wild Force.

Tema Megarangera je tehnologija, kao što je internet i videoigre, a što je greška autora, Megaranger znači mehanički let u svemir, pa je se greškom mislilo da to podrazumjeva istraživanje svemira. Vremenom greška je otkrivena, ali je odlučeno da se tema svemir zadrži. Na sreću u cijelu priču nije bio uključen In Space koji je distribuiran odlično i isključio je svaku mogućnost da Power Rangers bude ugašen jer je to bilo aktuelno zbog loših ocjena prethodne serije Power Rangers: Turbo.

Sinopis[uredi | uredi izvor]

Kada Turbo Rangeri izgube njihove Megazordove, a njihova Power Odaja uništena od strane Divatox i njene armije Piranatronovi, oni (bez Justina, koji ostaje da živi sa ocem) odlaze u svemir, u potrazi mentorom originalnog Power Rangers tima, Zordonom. Oni dobijaju novog Crvenog Space Rangera, Androsa, koji im na početku nije vjerovao, ali nakon što su mu pomogli u borbi i spasili njegov Astro Megabrod (Astro Megaship), on im daje nove Astro Morfere, koji su ih pretvarali u Space Rangere. Sa pomoću i novih i starih saveznika kao što je Srebreni Space Ranger, Zhane, i Phantom Ranger, oni su se suočili sa čudovišnim Dark Specterom, njegovim partnerom, Astronemaom i Astroneminim lojalnim generalom i očuhom Ecliptorom.

Glavni cilj u seriji je, da Space Rangeri pronađu Zordona, koji je bio pripremljen za smrt od ruku Dark Spectera pa tako da to čudovište može njegove moći prenijeti na svoje. Da bi držali Rangere podalje od Spectera, Astronema i Ecliptor napadaju Zemlju kako bi zadržali Rangere zazetim da ne bi putovali po planetama vanzemaljaca, dok prošli glavni negativac, Divatox, pokušava skriti Zordona premještajući ga sa planeta na planetu kako Rangeri ne bi otkrili njegovu lokaciju. U osmoj epizodi počinje vladavini Psycho Rangers kada Astronema napravi zle robotske Rangere i šalje ih na Zemlju kako bi uhvatili i ubili Space Rangere. Tokom dolaska Psycho Rangers Andros otkriva istinu o Astronemi i saznaje da je ona njegova sestra Karone. Trebalo je vremena kako bi nju izliječili Karone da shvati koje ona zapravo kada izdaje Spectera i pridružuje bratu. Malo je potrajalo dok su Rangeri shvatili da ona nije više zla i dok su je prihvatili. To nije mnogo potrajalo, kada se sadistički Darkonda pridružju Specteru oni su uspjeli ponovo isprati mozak Karone, a Ecliptor postaje mnogo moćniji kada mu Darkonda (koji ima više života) daje kibernetičke dodatke koji uzimaju svo dobro iz njega.

U posljednjoj epizodi iz dva dijela Countdown to Destruction, sve postaje puni krug, kada Dark Specter napadne Zemlju i uzme svo dobro u svemiru dok Zordonov život u svoj vlastiti. Space Rangeri, Alien Rangeri, Phantom Ranger, Blue Senturion, Zlatni Zeo Ranger, i pobunjenici sa KO-35 započinju borbu, ali su brojčano i snagom manji. Space Rangeri gube dva od četiri njihova Megazorda, ali sa preostalim nastavljaju braniti Zemlju, iako su zadržali još neka jaka oružja kao što je Battlizer, oni bivaju prisiljeni da se pregrupišu. Darkonda odlučuje da neće moći biti u savezu sa Specterom pa tako uzima oružje koje je bilo namjenjeno za uništenje Zemlje i uništava Dark Spectera. Astronema se proziva "Kraljicom Zla" nakon Dark Specterovog uništenja, a Andros odlazi Mračnu Tvrđavu da spasi još jedino preostalo dobro u njoj.

Nakon pet borbi Space Rangera na Zemlji, Andros pronalazi Zordona u Tvrđavi. Nakon što više nije bio u opasnosti da izgubi svoje moći, Zordon kaže Androsu da uzme njegovu energiju, kako bi je iskoristio u borbi protiv zla. Andros uspijeva odbiti Astronemine napade. Andros koji nije hito da naudi sestri izgubi u njihovoj borbi.Kada Astronema pokuša ubiti brata Andros preumjerava energiju na nju što je onesvijesti. Ecliptor dolazi u tom trenutku i počinje se brinuti za Astronemu kada je vidio šta se desilo. Dvoje njih se bore protiv Androsa i pobjeđuju ga. Andros aktivira uređaj sa Zordonovom energijom i koja prolazi kroz čitav svemir, ali ubija Zordona i Androsa. Skoro svi poznati negativci u Power Rangers univerzumu pretvoreni su u dobre dok su Lord Zedd, Rita Repulsa, i Divatox pretvoreni su u ljude bez više zla.

Rangeri na Zemlji su uzbuđeni zbog njihove pobjede osim Ashley koja je tužna zato što se Andros nije vratio. Mračna Tvrđava dolazi se spušta na Zemlju i iz nje izlaze Karone i Andros koji se ponovo vratio u život. Astronema se pretvorila u Karone ponovo i zbog toga su Andros i Rangeri bili sretni. Andros, Zhane, i Karone odlučuju ostati na KO-35, a Rangeri ponovo odlaze na Zemlju. Andros i Ashley držeći se rukama jedno za drugo se opraštaju. Ashley nakon toga ulazi u depresiju zbog toga što je Andros otišao. Andros se odlučuje pridružiti Rangerima i naređuje kurs prema Zemlji. Andros i Ashley se zagrle i obećaju dase neće razdvajati dok Zhane i Karone isto ostaju na Zemlji.

Likovi[uredi | uredi izvor]

Space Rangeri[uredi | uredi izvor]

Andros
Crveni Space Ranger, domorodac na planetu KO-35, on koristi moći Rangera kako bi pobijedio Astronema i pokušao vratiti svoju sestru. Glumi ga Christopher Khayman Lee.
Carlos Vallerte
Crni Space Ranger i bivši Zeleni Turbo Ranger. Glumi ga Roger Velasco.
Theodore Jay "T.J." Jarvis Johnson
Plavi Space Ranger i bivši Crveni Turbo Ranger. Glumi ga Selwyn Ward.
Ashley Hammond
Žuti Space Ranger i bivši Žuti Turbo Ranger. Glumi je Tracy Lynn Cruz.
Cassie Chan
Rozi Space Ranger i bivši Rozi Turbo Ranger. Glumi je Patricia Ja Lee.
Zhane
Srebreni Space Ranger, on je bio u zamrznut nekoliko godina nakon što je povrijeđen u posljednjoj bitki kada je spašavao Androsa. Kada ga odmrznu, Zhane pomaže Rangerima, ali je imao ograničeno vrijeme tokom kojeg može biti Ranger, ali je kasnije otklonio tu smetnju. Glumi ga Justin Nimmo.

Saveznici[uredi | uredi izvor]

Glumac Lik
Johnny Yong Bosch Adam Park
Donene Kistler, glas od Wendee Lee Alpha 6
Aloma Wright Adelle Ferguson
Teenage Mutant Ninja Turtles
Paul Schrier Farkus "Bulk" Bulkmeier
Jason Narvy Eugene "Skull" Skullovitch
Aquitianski Rangeri (neakreditovani)
Blake Foster Justin Stewart
Melody Perkins Karone
David Walsh (glas, neakreditovan) Plavi Senturion
Alex Dodd (glas, neakreditovan) Phantom Ranger
Brad Hawkins (glas, neakreditovan) Trey od Triforije
Bob Manahan (glas, neakreditovan) Zordon
Archie Kao, Reggie Rolle, Danny Slavin, Valerie Vernon, Cerina Vincent, i Russell Lawrence Galaxy Power Rangers & Magna Defender

Negativci[uredi | uredi izvor]

Glumac Lik
Christopher Cho Dark Specter (glas)
Melody Perkins Astronema
Walter Lang Ecliptor (glas)
Kenny Graceson Elgar
David Umansky Elgar (glas)
Steve Kramer Darkonda (glas)
Patrick David
Michael Maize
Wally Wingert
Kamera Walton
Vicki Davis
Psycho Rangeri (glasovi, neajreditovani)

Ostali negativci[uredi | uredi izvor]

Negativci iz ostalih serijala su se pojavljivali. Informacije o ovim negativcima se mogu pronaći u sljedećim člancima:

Glumac Lik
Carla Perez Rita Repulsa (neakredtiovana)
Barbara Goodson Rita Repulsa/Prince Sprocket/Orbus (glasovi, neakreditovani)
Ed Neil Lord Zedd (neakreditovan)
Robert Axelrod Lord Zedd/Finster (glasovi, neakreditovani)
Kerrigan Mahan Goldar (glas, neakreditovan)
David Stenstrom Kralj Mondo (glas, neakreditovan)
Alex Borstein Kraljica Machina (glas, neakreditovan)
Oliver Page Klank (glas, neakreditovan)
Hilary Shepard Turner Divatox
Lex Lang Rygog (glas)
Scott Page-Pagter Porto (glas, neakreditovan)
Tom Wyner General Havoc (glas, neakreditovan)

Arsenal[uredi | uredi izvor]

  • Astro Morferi: Specijalni uređaji koje koristi pet Space Rangera, donijeti na KO-35; služe sa morfiranje i komunikaciju. Kada vođa kaže "Let's Rocket!", ostali Rangeri uzimaju svoje Morfere i otvaraju ploču sa brojevima, a zatim upisuju "335" a onda "Enter" da bi morfirali.
  • Digimorfer: Morfer Srebrenog Rangera, baziran na mobitelu. On ukucaje šifru "2580", a zatim kaže "Mega" da bi morfirao.
  • Battlizer Guntlet: Morfer Crvenog Rangera koji liči na Gauntlet (metalni štitnik ruku) i ima tri osnovne funkcije.
    • 1. Energijski udari/Naboji – Uzima Androsovu crvenu moć, a zatim je pretvara u enrgijske naboje koji služe kao municija.
    • 2. Laser Blast – Mali laser koji može prerezati nešto ili spriječiti neprijatelja da napadne.
    • 3. Oklopno borbeno odijelo – Ova funkcija, koju je prvi otkrio Carlosov prijatelj Silvy, daje Crvenom Rangeru, oklopno borbeno odijelo, koji ima još dodatke kao što su ispaljivač raketa i letač. Kada kontroliše Delta Megazorda, nosilac oklopa može verbalno narediti sa Battlizer Gauntletom bilo šta Delta Megazordu kao naprimjer "Delta Megazorde, transformiraj se, sada."
  • Astro Blaster: Standardno oružje Rangera koje bude na ruci i može se razdvojiti u dva odvojena blastera.
  • Spiralna Sablja: Lično oružje Crvenog Rangera. Sadrži i bušilicu i može se kombinovati sa Astro Blasterom i kada se uključi opcija "Booster" sablja dobija vatrenu moć.
  • Quadro Blaster: Oružje koje se dobija spajanjem ličnih oružja Crnog, Plavog, Rozog i Žutog Rangera.
    • Astro Axe/Astro Sjekira: Lično oružje Plavog Rangera.
    • Lunar Lance/Mjesečeva Koplja: Lično oružje Crnog Rangera.
    • Star Slinger: Lično oružje Žutog Rangera.
    • Satellite Stuner/Satelitski top: Lično oružje Rozog Rangera.
  • Super Silverizer Lično oružje Srebrenog Rangera može biti i blaster i mač.
  • Galaksijski Glajderi: Glajderi koji se koristi za transport u svemiru i nije im potrebna atmosfera.
  • Srebreni Bickl: Lično prijevozno sredstvo Srebrenog Rangera, naoružan laserskim blasterima, može postati Galaksijki Glajder.
  • Megatenk: Mali, naoružani transporter koji se koristi za unutarplanetarne misije.
  • Galactic Rover: Mala letjelica kojom pilotira Srebreni Ranger, a dobivena je od izbjeglica sa KO-35.

Zordovi[uredi | uredi izvor]

Zordovi u Power Rangers in Space su bazirana na čuvenim svemirskim vozilima. Astro Megašatl je korišten od strane četiri Turbo Rangera kako bi napustili Zemlju i pomogli Zordonu. Astro Megabrod je lični Androsov svemirski brod koji u kombinaciji sa Astro Megašatlom može napraviti Megazorda. Delta Megabrod je Phantom Ranger dao Space Rangerima. Andros osvaja Zordonove ključ-kartice uz pomoć kojih Space Rangeri uspijevaju pronaći Mega Voyager, pet novih vozila. Zhane dobija Mega Wingera na poklon od pobunjenika sa KO-35.

  • Astro Delta Megazord
    • Astro Megazord
      • Astro Megabrod
      • Astro Megašatl
    • Delta Megabrod/Megazord
  • Krilati Mega Voyager
    • Mega Voyagervozila
      • Mega V1 (Robo Voyager), pilotiran od strane Androsa kao Crvenog Space Rangera
      • Mega V2 (Šatl/Shuttle Voyager), pilotiran od strane Carlosa kao Crnog Space Rangera
      • Mega V3 (Raketa/Rocket Voyager), pilotiran od strane T.J.-a kao Plavog Space Rangera
      • Mega V4 (Saucer Voyager), pilotiran od strane Ashley kao Žutog Space Rangera
      • Mega V5 ('Tenk'/Tank Voyager), pilotiran od strane Cassie kao Rozog Space Rangera
    • Mega Winger, pilotiran od strane Zhanea kao Srebrenog Space Rangera

Bilješka: Mega Voyager je jedini Megazord u Power Rangersima koji ne sadržava riječ "zord" u sebi. Jednostavno je znan kao Mega Voyager

Spisak epizoda[uredi | uredi izvor]

# Datum prvog prikazivanja Naziv epizode
1 1998-02-06 "From Out Of Nowhere, Part I"
2 1998-02-13 "From Out Of Nowhere, Part II"
3 1998-02-20 "Save Our Ship"
4 1998-02-27 "Shell Shocked"
5 1998-03-06 "Never Stop Searching"
6 1998-03-13 "Satellite Search"
7 1998-03-20 "A Ranger Among Thieves"
8 1998-03-27 "When Push Comes to Shove"
9 1998-04-03 "The Craterite Invasion"
10 1998-04-04 "The Wasp With A Heart"
11 1998-04-11 "The Delta Discovery"
12 1998-04-18 "The Great Evilyzer"
13 1998-04-25 "Grandma Matchmaker"
14 1998-04-02 "The Barillian Sting"
15 1998-04-09 "T.J.'s Identity Crisis"
16 1998-09-16 "Flashes of Darkonda"
17 1998-09-12 "The Rangers' Mega Voyage"
18 1998-09-19 "True Blue to the Rescue"
19 1998-09-26 "Invasion of the Body Switcher"
20 1998-10-03 "Survival of the Silver"
21 1998-10-10 "Red With Envy"
22 1998-10-14 "The Silver Secret"
23 1998-10-15 "A Date With Danger"
24 1998-10-16 "Zhane's Destiny"
25 1998-10-17 "Always A Chance"
26 1998-10-21 "The Secret of the Locket"
27 1998-10-23 "Astronema Thinks Twice"
28 1998-10-24 "The Rangers' Leap of Faith"
29 1998-10-28 "Dark Specter's Revenge, Part I"
30 1998-10-29 "Dark Specter's Revenge, Part II"
31 1998-10-30 "Rangers Gone Psycho"
32 1998-10-31 "Carlos On Call"
33 1998-11-04 "A Rift In the Rangers"
34 1998-11-05 "Five of a Kind"
35 1998-11-06 "Silence Is Golden"
36 1998-11-07 "The Enemy Within"
37 1998-11-11 "Andros and the Stowaway"
38 1998-11-12 "Mission to Secret City"
39 1998-11-13 "Ghosts in the Machine"
40 1998-11-14 "The Impenetrable Web"
41 1998-11-18 "A Line In the Sand"
42 1998-11-20 "Countdown to Destruction, Part I"
43 1998-11-21 "Countdown to Destruction, Part II"