Predsjedništvo SFRJ

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Predsjedništvo SFRJ je bilo vrhovni organ rukovođenja državom poslije smrti jedinog i doživotnog predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita, maja 1980.godine. Činilo ga je osam članova, tj. po jedan iz svake republike i pokrajine. Mandat člana Predsjedništva je bio četiri godine.

U jesen 1991. godine,u toku raspada SFRJ, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Makedonija se definitivno povlače iz rada Predsjedništva. Ostala četiri člana: Srbija, Crna Gora, Kosovo i Vojvodina nastavljaju da učestvuju u radu Predsjedništva i proglašavaju "krnje Predsjedništvo SFRJ" koje je funkcionisalo do 1992. godine.

Prvi predsjednik Predsjedništva poslije Titove smrti bio je Lazar Koliševski iz Makedonije, a posljednji predsjednik Predsjedništva u kojem su učestvovali svi članovi bio je Stipe Mesić iz Hrvatske.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]