Prehlada

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Illu conducting passages.svg

Obična prehlada je blaža akutna virusna infekcija sistema za disanje, a simptomi koji prate prehladu su većinom curenje i začepljenost nosa. Prehlada je najčešća bolest i vrlo lako se prenosi među osobama kad bolesnik kiše ili kašlje. Nekada teži simptomi obične prehlade mogu biti čak i znak gripe, a ako simptomi prehlade traju duže od 14 dana, to je najčešće alergija, a ne prehlada. Najčešće traje samo oko sedam dana. Postoji mnogo vrst irusa uzročnika, kao što su rhinovirusi.

Inkubacija kod prehlade traje par dana nakon izlaganja hladnoći i slično. Simptomi prehlade su većinom kašalj, blagi umor te općenito učestalo kihanje. Temperatura je većinom normalna, no ponekad bude i oko 38 °C. I blaga prehlada može biti jako opasna za malu djecu pa je kod djece i češća. Prehlada je najčešća bolest i djeca je mogu dobiti 6 do 10 puta u godini (ako idu u školu, mogu je dobiti čak 12 puta), kod odraslih oko 5 puta. Prehlada se može liječiti redovinim odmorom i pijenjem toplih napitaka koji ne sadrže kofein. Inhalacija također može pomoći ublaženju simptoma prehlade. Komplikacije prehlade najčešće su krup, akutni bronhitis, pneumonija, sinusitis. Ponekad je kod nekih ljudi čak moguća i astma.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: