Prehrambeni inženjering

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Prehrambeni inženjering je tehnička disciplina koja se bavi proizvodnjom i preradom namirnica. Prehrambeni inženjering uključuje kontrolisane biološke , hemijske i fizičke procese. Osim toga, Prehrambeni inženjering uključuje: projektiranje, konstruiranje, stavljanje u pogon objekata prehrambene industrije i u njih uključenih procesa. Prehrambeni inženjering obuhvata kompresivan pristup koji povezuje primarnu poljoprivrednu proizvodnju i distribuciju prehrambenih proizvoda. Između ostalog, prehrambeni inženjering se bavi i konstrukcijom strojeva, opreme i uređaja koji se koriste u preradi namirnica.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.