Pribislav Vukotić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Pribislav Vukotić (1440-1475) je knez Foče, trgovac, komornik i diplomata hercega Stjepana Vukčića Kosače i njegovih sinova. Nosio je titulu počtenog viteza koju je imao mali broj Bosanaca.

Pribislav Vukotić potječe iz Foče. Pripadao je porodici Crijepovići, pa se ponekad javlja i sa prezimenom Crijepović. Prvi put se pominje 1440. Bavio se trgovinom, a kasnije postaje diplomata. Pribislav Vukotić se pojavljuje u službi kod Kosača od 1449. u različitim diplomatskim misijama. Prije 1459. Pribislav je postao komornik (rizničar) i upravljao je financijama hercega Stjepana Vukčića Kosače. Pored brige za hercegovu riznicu on je za njega obavljao i različite diplomatske misije u Dubrovniku i Italiji (Venecija, Firenca, Đenova, Napulj). Pribislav je pripadao najužem krugu hercegovih dvorjanika.

Prije aprila 1455. postao je počteni vitez. U toku jedne misije 1456. bio je zarobljen od strane Đenovljana i oslobođen. Stekao je mletačko građanstvo 1463. Zajedno sa gostom Radinom Butkovićem i mitropolitom Davidom učestvovao je u sastavljanju testamenta hercega Stjepana Vukčića i upravo on je zaostavštinu sa testamentom hercega odnio u Dubrovnik 1466. Bio je u službi Vlatka Kosače. Vjerovatno je 1472. prešao u Padovu. U Italiji je prešao na katoličanstvo. Sastavio je testament u Padovi 1475.[1]

Dva puta se ženio. Prva žena nije poznata. Sa njom je imao sina Rafaela. Druga žena je bila Doroteja. Sa njom je imao sinove Petra i Đorđa te kćerke Katarinu, Barbaru i Anu.

Reference[uredi | uredi izvor]