Prijezda I Kotromanić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Prijezda Kotromanić
Ban Bosne
Vladavina1250 - februar 1287
PrethodnikMatej Ninoslav
NasljednikPrijezda II
Porodica
Supružnikbanica Elizabeta
DjecaStjepan
Prijezda II
Stjepan
Vuk
Katarina
DinastijaKotromanići
OtacRadivoj?
Rođenje1211
Ugarska
Smrt8. maj 1287.
Slavonija
Mjesto sahranenepoznato

Ban Prijezda I Kotromanić ( 1211 - Slavonija 8. maj 1287) je bio bosanski ban i sedmi poznati vladar samostalne bosanske države i osnivač bosanske dinastije koja je Bosnu dovela do njenog najvećeg uspona, ali i pada. Ovaj bosanski ban je prvi poznati Kotromanić o kojem se ujedno i ne zna mnogo.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Ban Prijezda je bio bratić ili sestrić, a možda i brat bosanskog bana Mateja Ninoslava. Ako je bio brat Mateja Ninosalva onda Prijezdin otac je bio izvjesni Radivoje, a brat izvjesni Simeon Radivojević. Prijezda je rođen 1211. godine, a bio je u srodstvu s Ninoslavom. Ban Prijezda na vlast dolazi 1250. godine, nakon smrti bana Mateja Ninoslava. Bansku čast naslijeđuje Prijezda, ali se pobunio Stjepan, sin Ninoslava, koji je imao probleme s Prijezdom I.

Bosanski ban Ninoslav 1233. godine izvještava papu Grgura IX da je njegov rođak, Prijezda, “nedavno vratio iz prljavštine heretičke stranputice na čistoću katoličke vjere”.[1]

Ban Prijezda prelazi na stranu ugarskog kralja Bele IV, koji je podijelio Bosnu na nekoliko banovina. Sam ban Prijezda vladao je Bosnom i Donjim Krajevima, dok su oblasti Usora i Soli dati na vladanje vladarima koji su bili od povjerenja Ugarskoj Kraljevini (članovima ugarske vladajuće dinastije ili istaknutim velikašima). Jedno vrijeme njima je vladao i srpski knez, Stefan Dragutin iz dinastije Nemanjić.

Brak i potomstvo[uredi | uredi izvor]

Ban Prijezda bio je oženjen slavonskom plemkinjom Elizabetom, s kojom je imao petero djece:

Smrt[uredi | uredi izvor]

Ban Prijezda I je umro u Slavoniji na svom imanju 8. maja 1287. godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Prethodnik:
Matej Ninoslav
Ban Bosne
1254 - 1287
Nasljednik:
Prijezda II

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Prijezda I Kotromanić koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

  1. ^ Župarić, Nakaš, Kurtović, Lalić, Dautović, (2018), Codex diplomaticus regni bosnae, str. 46, Mladinska knjiga Sarajevo