Princ Andrew, vojvoda od Yorka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Princ Andrew
Andrew 2013.
SupružnikSarah Ferguson (1986–1996)
DjecaBeatrice od Yorka
Eugenie od Yorka
DinastijaWindsor
OtacFilip, vojvoda od Edinburgha
MajkaElizabeta II
Rođenje19. februar 1960.
Buckinghamska palača, London

Princ Andrew, vojvoda od Yorka (Andrew Albert Christian Edward [1]; rođen 19. februara 1960) je drugi od trojice sinova britanske kraljice Elizabete II i princa Filipa, vojvode od Edinburgha. Trenutno je osmi u nasljednom nizu za britansku krunu.

Mladost[uredi | uredi izvor]

Rođen je 19. februara 1960. godine u Buckinghamskoj palači. Ime je dobio po dedi po ocu, princu Andreju od Grčke. On je prvo dijete rođeno britanskom monarhu za vrijeme njegove ili njene vladavine još od princeze Beatricije, najmlađeg djeteta kraljice Viktorije.

Prvo obrazovanje primao je u palači od strane privatnih tutora, kao što je bio običaj, sve dok njegova majka nije odlučila svoju djecu upisati u škole kako bi se družili sa svojim vršnjacima. Za razliku od svoje braće, princa Charlesa i princa Edwarda, princ Andrew nije pohađao univerzitet, već je izabrao vojnu karijeru.

Dana 2. aprila 1982. godine Argentina je izvršila invaziju na britansku koloniju, Falklandska ostrva, čime je započeo Falklandski rat. Princ se nalazio na brodu mornarice koji je odmah poslan na ostrva. Britanska vlada, želeći izbjeći mogućnost da suverenov sin pogine u sukobu, pokušala ga je skloniti sa bojiša, ali tome se usprotivila kraljica. Princ Andrew je učestvovao u ratu kao kopilot. Po završetku rata, kraljica i vojvoda od Edinburgha su dočekali sina zajedno sa ostalim porodicama. Princ je nastavio svoju vojnu karijeru i nakon rata.

Brak i razvod[uredi | uredi izvor]

Dana 23. jula 1986. godine princ Andrew je u Westminsterskoj opatiji oženio Sarah Ferguson, koju je poznavao od djetinjstva. Na dan njihovog vjenčanja kraljica mu je dala titulu vojvode od Yorka, titulu koja se tradicionalno daje drugorođenim sinovima britanskog (i prethodno engleskog) monarha. Svi dosadašnji nosioci te titule, počevši od Rikarda od Shrewsburya, sa kojim je tradicija davanja titule drugom sinu započela, ili nisu imali sinova da naslijede tu titulu ili su i sami postali kraljevi (u oba slučaja titula bi izumrla i bila ponovo data novom nosiocu). Ni princ Andrew, osmi nosilac titile vojvode od Yorka, nema sinova, te će titula nakon njegove smrti vjerovatno biti data princu Henryu od Velsa, sinu budućeg kralja Charlesa.

Princ i princeza Andrew dobili su dvije dvije kćerke, princezu Beatrice (rođena 8. augusta 1988) i princezu Eugenie od Yorka (rođena 23. marta 1990).

Vojvoda i vojvotkinja od Yorka imali su sretan brak tokom 1980ih. Vojvotkinja, popularno zvana "Fergie", je bila smatrana osvježenjem u strogo formalnoj kraljevskoj porodici. Međutim, brak se počeo raspadati zbog česte prinčeve odsutnosti za vrijeme služenja mornarici. Dana 19. marta 1992. vojvoda i vojvotkinja su objavili svoje namjeru da se rastanu. Rastali su se prijateljski i sami su donijeli tu odluku. Andrew i Sarah su se razveli 30. maja 1996. godine. Par dijeli skrbništvo nad kćerkama i nastavili su svoje prijateljstvo. Živjeli su na istom imanju sve do 2004. godine, kada se vojvoda preselio u dotadašnju rezidenciju njegove umrle nane, kraljice majke Elizabeth. Godine 2007. Sarah, koja od razvoda ne nosi oslovljavanje Kraljevska Visost niti ikakvu titulu, kupila je kuću odmah do prinčeve.

Titule i oslovljavanja[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Budući da je član kraljevske porodice koji ima titulu, princ Andrew nema prezime. U slučaju da odluči koristiti prezime u nekim situacijama, za prezime bi uzeo Windsor-Mountbatten.