Propanska baklja

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ručna baklja

Propanska baklja je alat za sagorijevanje zapaljivog plina propana. Maksimalna adijabatska temperatura plamena, koju propanska baklja može dostići sa zrakom, je 2.268 Kelvina (1.995 °C/3.623 °F). Neke propanske baklje, također, se koriste sa spremnikom čistog oksigena kako bi se dobila temperatura od oko 3.095 Kelvina (2.820 °C/5.110 °F).

Propanske baklje se često koriste kod lemljenih bakarnih vodenih cijevi. Može se koristiti i u zavarivanju pri niskim temperaturama, kao i kod tvrdog lemljenja različitih metalnih dijelova.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

http://www.brighthub.com/engineering/mechanical/articles/15235.aspx

Reference[uredi | uredi izvor]


Blacksmith-hammer-anvil-50x50.png Ovaj članak, koji govori o obradi metala, je u u začetku. Možete pomoći tako što ćete ga proširiti.