Protesti u Španiji 2011.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Demonstracije na glavnom madridskom trgu, maj 2011.

Protesti u Španiji 2011. godine, također poznati i pod nazivima protesti Indignadosa, Pokret 15-M[1] ili Španska revolucija, je naziv za seriju demonstracija i drugih protestnih akcija koje se od proljeća 2011. kontinuirano odvijaju na ulicama Španije, a koje svoj korijen imaju u aktivnostima samoniklih građanskih inicijativa obično vezanih uz organizaciju ¡Democracia Real YA! (Stvarna demokracija SADA!). S obzirom na svoju heterogenost, kao i odbijanje da se priključe etabliranim političkim strankama i organizacijama, protestni pokret nema čvrstu političku platformu. Njegovim učesnicima je, međutim, zajedničko izražavanje nezadovoljstva postojećim društveno-ekonomskim stanjem u Španiji, koju je teško pogodila globalna recesija, a posebno mlađe generacije koji se suočavaju sa donedavno nezamislivim stopama nezaposlenosti; jedan od općih ciljeva predstavlja protivljenje politici rezova na kojoj u svrhu ekonomske stabilizacije inzistira trenutna španska vlada, ali i radikalni preobražaj španskog političkog sistema, odnosno odbacivanje predstavničke demokracije oličene kroz dvopartijski sistem Socijalističke i Narodne stranke, a koga nastoje zamijeniti participativnom demokracijom oličenom kroz narodne skupštine. Procjene govore da je na protestima u prethodnih nekoliko mjeseci sudjelovalo između 6 i 8 miliona španskih građana.

Mnogi od učesnika pokreta su izjavili kako im je inspiraciju pružila Pobunite se!, knjiga francuskog pisca Stephane Hessela u kojoj se kritizira postojeći društveno-politički poredak zapadnog svijeta te mlađe generacije pozivaju da ga obore. Na španskom je naziv te knjige bio ¡Indignaos!, zbog čega su učesnici dobili nadimak Los indignados.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tahrir Square in Madrid: Spain's Lost Generation Finds Its Voice". Der Spiegel (jezik: engleski). 2011-05-19. ISSN 2195-1349. Pristupljeno 2022-09-29.