Provođenje toplote

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
User-trash-full-3.svg Ovaj članak je predložen za brisanje. Razlog predlaganja za brisanje je: Projekat čišćenja, prekratak članak
Korisnici Wikipedije u narednom kratkom periodu mogu iznijeti svoja mišljenja o tome. Ukoliko se ne slažete sa brisanjem ovog članka, molimo ukratko pojasnite na stranici za glasanje (detaljna razjašnjenja možete ostaviti i objasniti na stranici za razgovor). Samu ovu poruku obrišite jedino ako namjeravate prepraviti članak, ili nakon što se do odluke da se članak zadrži dođe na stranicu Wikipedia:Kandidati za brisanje. Administratori - Ne zaboravite da provjerite da li drugi članci vode ovdje i historiju stranice.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Provođenje toplote je proces prelaska toplote sa toplog na hladno tijelo. Postoje tri načina prelaska toplote:

  • Kondukcija (vođenje toplote) - prelaz toplote između dva tijela u dodiru.
  • Konvekcija (strujanje) - usmjereno kretanje ili strujanje fluida (tekućina i gasova), u kojem se topliji fluid kreće prema hladnijem i predaje toplotu okolini.
  • Radijacija (zračenje) - prelazak toplote koji se odvija putem elektromagnetnog zračenja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]