Psihijatrijska bolnica Sveti Vinsent

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Psihijatrijska bolnica Sveti Vinsent
Zvanični naziv: St. Vincent's
Psychiatric Hospital
Država: Irska
Provincija: Dablin
Okrug: Dablin
Osnovana: 1857.
Adresa: Convent Avenue
Richmond Road
Fairview, Dublin 3
Telefon: ++ 353 1 8842400
Sajt: http://www.svhf.ie
E-mail: stvincents@svhf.ie

Psihijatrijska bolnica Sveti Vinsent (St. Vincent's Psychiatric Hospital) je mala psihijatrijska bolnica u Fairview-u. Smještena je u sjevernom dijelu centralnog Dablina. Osnovale su je Kćerke milosnice reda Svetog Vinsenta de Pola (The Daughters of Charity of St. Vincent de Paul) 1857. i upravljale njom do 2001.

Od tada postaje mala privatna klinika. Uglavnom se u njoj bolesnici ne zadrzavaju na liječenju (najviše jednodnevnom). Pruža i usluge jednodnevnog liječenja za adolescente. Nadležna je za sljedeće dijelove Dablina: North Inner city, Fairview, Clontarf, Drumcondra, Millmount, Beaumount and Ballymun.

Pruža i psihoterapijske usluge. Postoji istraživački centar specijalizovan za neuroendocrinologiju. Bolnica obezbjeđuje diplomsku praksu za studente medicine sa Kraljevske više škole za hirurge Irske (Royal College of Surgeons in Ireland) i Univerzitetske više škole u u Dablinu (University College, Dublin). Bolnica je i ispitno mjesto za tu višu školu i za Kraljevsku višu školu za fiziku Irske. Medicinske sestre sa Univerziteta Dablin City se također obučavaju u bolnici.

I pored toga sto je ustanova u sistemu javne zdravstene zaštite Sveti Vinsent ostaje i dobrotvorna institucija.

Smještena je van Richmond Road-a na Convent aveniji, blizu centra Dablin City-ja na velikom imanju. Očekuje sa da ce glavni ulaz biti premješten blizu Mater Misericordiae univerzitetske bolnice (Mater Misericordiae University Hospital). Bolnica je proslavila 150 godina 2007.