Pušipel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pušipel

Boca pušipela
Mjesto porijekla Međimurje
Regija/država Hrvatska
Vinogorje Međimurje
Vrsta Bijelo vino

Pušipel (ili pošipel) je marka bijelog vina iz Međimurja, sjeverna Hrvatska. Proizvodi se iz bijele sorte grožđa koja je u Hrvatskoj poznata kao moslavac, u Sloveniji kao šipon, u Mađarskoj kao furmint, a u Njemačkoj i Austriji kao mosler.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Sadrži u pravilu 10-13% alkohola i obilje ukupnih kiselina. Ima diskretni sortni miris i osvježavajući okus, umjereno je aromatičan, te odgovara uz mnoga jela Međimurske kuhinje, posebno ona koja imaju veću sadržinu masnih sastojaka. Ima svjetliju slamnato-žutu boju.

Prodaje u kvalitetnim varijantama classic i prestige. Prva predstavlja vino iz redovne berbe, a druga obuhvata predikatna vina kasnijih berbi. Servira se na temperaturi između 10 i 12 °C.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvo spominjanje pušipela potiče iz prve polovine 19. vijeka, i to u vezi prodaje vinograda na području naselja Dragoslavec Breg, u brdskom dijelu Međimurja. Kasnije se vino pod tim imenom prestalo proizvoditi, a koristio se naziv šipon, odnosno moslavac.

Tek prije nekoliko godina obnovljena je proizvodnja ovog vina pod njegovim starim imenom, i to na inicijativu međimurskih vinara iz udruženja „Hortus Croatiae“ (Hrvatska bašča). Kultura vinove loze za njegovu produkciju gaji se na površini od oko 500 hektara. Pušipel danas predstavlja prestižnu autohtonu robnu marku Međimurskog vinogorja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]