RB Leipzig

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
RB Leipzig
Puno imeRasenBallsport Leipzig e.V, RasenBallsport Leipzig GmbH
NadimakDie Sachsen
Osnovan2009.
LokacijaLeipzig
Saksonija
Njemačka
Boje   
StadionRed Bull Arena[1]
Kapacitet42.959
PredsjednikOliver Mintzlaff
TrenerDomenico Tedesco
LigaBundesliga
Pozicija
2021/22.
4. mjesto
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući
Veb-sajtdierotenbullen.com

RB Leipzig je njemački nogometni klub iz Leipziga, Saksonija. Takmiči se u Bundesligi, prvom rangu njemačkog nogometa.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kompanija Red Bull GmbH provela je tri godine tragajući za njemačkim klubom u koji bi uložili, prije nego su odlučili da to bude Leipzig. Osim Leipziga, kompanija je razmišljala o lokacijama u Zapadnoj Njemačkoj i o gradovima kao što su Hamburg, München i Düsseldorf. Kompanija je svoj prvi korak napravila 2006.godine Na sugestiju Beckenbauera odlučili su uložiti u Leipzig.

Pošto je lokalni klub FC Sachsen Leipzig već godinama bio u finansijskim problemima, to je bila olakšavajuća okolnost za austrijsku kompaniju. Red Bull GmbH je imao plan uložiti 50 miliona eura u klub, te promijeniti boje, kao i ime kluba. Iako su bili blizu preuzimanja, nakon nekoliko mjeseci protesta navijača koji su bili protiv drastičnih promjena, kompanija se morala povuči, te su planovi o preuzimanju kluba propali. Nakon pregovora sa klubovima FC St. Pauli, TSV 1860 Munich, Fortuna Düsseldorf, grad Leipzig je i dalje bila želja kompanije Red Bull Gmbh.

2009. godine austrijski milijarder i vlasnik kompanije Red Bull Gmbh, Dietrich Mateschitz otkupljuje licencu od SSV Markranstaedta za nastup u petom rangu njemačkog nogometa.

Najveći problem austrijancu je predstavljalo ime, tj. kako da u ime kluba staviti Red Bull, pošto je po zakonima DFB-a zabranjeno u imenu nogometnih klubova imati sponzora. Nogometni klub je nazvao RasenBallsport Leipzig, što doslovno znači Loptački sport na travi Leipzig. Ali, skraćeno ga zovu RB Leipzig, što je Dietrichu Mateschitzu i bio cilj.

Nakon što je zaobišao pravilo o zabrani sponzorskog imena, zaobišao je i još jedno važno pravilo njemačkog nogometa, a to je pravilo o tome da 50% + 1 glas u izboru uprave pripada navijačima kluba. Tim pravilom Nijemci obezbjeđuju da nogomet ostane u rukama onih zbog kojih se nogomet i igra tj. navijačima. No, Mateschitz je to riješio na taj način što je članarinu stavio na 1.000eura, što je ujedno i najskuplja na svijetu, a u svom posjedu ih ima manje od deset ljudi te je tako sve legalno.

Ipak, za razliku od ostalih milijardera koji ulažu velike svote novca na kupovinu kvalitetnih i skupih igrača, RB Leipzig se vodi drugačijom politikom. Ulaže se prije svega u mlađe kategorije, a tome svjedoči izgradnja trening kampa za omladinsku školu, kao i angažovanje Frieder Schrofa koji je sa uspjehom vodio omladinske pogone Stuttgarta. RB Leipzig je postao peti klub u vlasništvu kompanije Red Bull Gmbh. Bikovi su za vrlo kratko vrijeme dogurali od petog ranga njemackog nogometa do Bundeslige.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Red Bull Arena". stadiumguide.com. Pristupljeno 29. 11. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]