Radio Caroline

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Radio Caroline je Evropska radio stanica koja je svoje radio prenose počela sa broda usidrenog u međunarodnim vodama u blizini jugo-istočnog dijela Engleske. Pošto većinu svog postojanja nije imao dozvolu za emtovanje programa niti od jedne države, vrlo često se označava i piratskom radio stanicom.

Značajan broj neregistrovanih radio stanica je bio smješten na brodovima usidrenim u blizini britanskih obala. Radio Caroline je bila prva takva stanica koja je svoj program emitovala u toku 24 sara dnevno na engleskom jeziku. Ova činjenica kao i to da je stanica uspjela preživjeti oko 40ak godina učinili su ime Radio Caroline sinonimom za nekopnenu radio stanicu.

Radio Caroline je kroz historiju prošao kroz sljedeće faze:

  • 19641968: period od osnivanja, 28 marta 1964, do 1968 kada su njegova dva broda pripala brodskim kompanijama.
  • 19721980: povratak Caroline 1972. i preživljavanje do 1980., kada je brod potonuo u oluji
  • 19831991: drugi povratak Caroline, korišten je novi brod sve dok 1991. nije postao neupotrebljiv i dovučen u luku.
  • 1991– sadašnjost: Caroline se preselio na kopno emitujući program primarno sa kopna, preko satelita.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]