Radio Preporod Odžak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Radio Preporod Odžak je bosanskohercegovačka radio stanica koja emituje iz Odžaka, Bosna i Hercegovina.

Historija[uredi | uredi izvor]

6. oktobra 1997. godine je dan kada je Radio Preporod Odžak počeo emitovati svoj program[1]. Sa izjavom "Dobar dan i dobar prijem programa Odžačkog Radio Preporoda", na tadašnjoj frekvenciji 88,6 MHz., Ago Mehić je postao prvi spiker radio stanice.

Članovi[uredi | uredi izvor]

Frekvencije[uredi | uredi izvor]

Odžački Radio Preporod je frekvenciju 88,6 MHz koristio nepunu godinu dana kada je došlo do promjene na 89,6 MHz. U periodu kada je osnovana Regulatorna Agencija za Komunikacije (RAK) BiH, došlo je do selekcije medija, pa tako i svih radio stanica na području Bosne i Hercegovine. 11. augusta 2002. godine radio stanica je počela sa emitovanjem programa na novoj, stalnoj frekvenciji 95,2 MHz.

Radio Preporod je učestvovao u mnogobrojnim humanitarnim akcijama prikupljanja novčanih i drugih sredstava za pomoć oboljelima, organizovanju humanitarnih koncerata za Udruženje građana roditelja i djece sa posebnim potrebama "Kuća nade", sudjelovanje i medijska popraćenost memorijalnih turnira "Amir Jupić–Pidžama" i "Bahrija Šogorović–Šiš". Radio stanica svake godine učestvuje u manifestaciji "Musini dani" koja se održava u čast rođenja istaknutog bosanskohercegovačkog pjesnika Muse Ćazima Ćatića koji je rođen u Odžaku. Svake godine se u sklopu ove manifestacije održava literarni konkurs za učenike srednje i osnovnih škola iz Odžaka. U saradnji sa centrom za kulturu, radio Preporod je po prvi put stavio na pozornicu "Život i djelo Muse Ćazima Ćatića".

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 16. 1. 2014. Pristupljeno 9. 4. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]