Rakovec

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.


Rakovec
Nedostaje grb
Rakovec is located in Hrvatska
Rakovec
Osnovne informacije
Država: Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija: Zagrebačka županija
Općina: Rakovec
Stanovništvo: 1.350
Površina: 35,1 km2
Gustoća: 38 stanovnika na km2
Administracija
Načelnik: Branko Herček

Rakovec je općina u Hrvatskoj. Administrativno pripada Zagrebačkoj županiji.

Historija[uredi | uredi izvor]

Hronologija poznatih gospodskih porodica Rakovec utvrđene ispravama seže čak u 12. vijek.

U slavnoj historiji Rakovčani se s ponosom prisjećaju 15. majaa 1562. godine kada je ban Erdodi odredio da Rakovec dobija posadu od 10 vojnika, a Hrvatski Sabor donio je uredbu kojom se za potrebe kraljevske vojske sve namirnice moraju nabavljati u Rakovcu.

Za osmanskih provala Rakovec nikada nije bio osvojen.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Općina Rakovec nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Zagrebačke županije. Kao sastavni dio kantona, općina Rakovec ulazi u područje šireg zagrebačkog prostora. Područje općine na zapadu i sjeveru graniči s gradom Sveti Ivan Zelina, na sjeveroistočnom dijelu s općinom Preseka, dok se na jugu i jugoistoku pruža granica s gradom Vrbovcem.

Saobraćajna situacija općine Rakovec, zahvaljujući blizini autoputa Zagreb - Varaždin danas omogućuje znatno kvalitetniju povezanost sa središtem kantona.

Autoputom Zagreb - Varaždin do Rakovca se dolazi silaskom na izlaz Sv.Ivan Zelina - Marija Bistrica, a zatim pravcem Brezovec - Marinovec - Kreča Ves. Iz Pravca Vrbovca i Zeline dolazi se kantonalnim putem 3016.

Udaljenosti Rakovca od susjednih gradova:

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Na području općine Rakovec prema popisu stanovništva iz 2001. godine u 12 naselja živi 1353 stanovnika, koji čine 398 domaćinstava.

Stanovništvo je raspoređeno u naselja:

Udio stanovništva općine Rakovec u ukupnom stanovništvu Zagrebačke županije čini 0,44%. Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom, a u skladu s tim je i udio domaćinstava u poljoprivrednom sektoru vrlo visok.

Od ukupno 398 domaćinstava njih 360 se bavi poljoprivrednom djelatnošću.

Općina Rakovec prva je općina u Hrvatskoj koja je uvela i jednokratnu novčanu pomoć u visini 1.000 kuna za svako novorođeno dijete. Njen primjer slijedile su i mnoge druge lokalne samoouprave u državi.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Rakovec je poljoprivredni kraj, a kao najznačajniji prirodni resursi su kvalitetno poljoprivredno zemljište i šumske površine.

Razvijeno je i obrtništvo, posebice prerada metala, čiji se proizvodi izvoze i na evropsko tržište.

U poljoprivredi vrlo je razvijeno stočarstvo i ratarstvo, a u posljednje vrijeme i cvjećarstvo. Općina Rakovec potiče obrtnike u nihovom razvoju, te su općinski porezi, komunalne naknade i doprinosi svedeni na simbolične iznose.

Obrtnička zona Mlaka-Rakovec nalazi se na zapadnoj strani općine. Uskoro u njoj započinje gradnja pogona proizvodnje vina i alkoholnih pića kompanije "Badel 1862".

Politika[uredi | uredi izvor]

Općina Rakovec osnovana je 1993. godine, odlukom Sabora Republike Hrvatske.

Općinski načelnik je Branko Herček struč.spec.ing.admin.chris., a Predsjednik Općinskog vijeća je Stjepan Pajur, dr.vet.med.

Kultura[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sport[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Znamenitosti[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Poznate ličnosti[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Službena stranica


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: