Ramayana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Skulptura Hanumana

Ramayana (Sanskrit, रामायणम्) je drevna indijska epska poezija, koji govori o borbi božanskog princa Rame da spasi svoju ženu Situ od kralja demona Ravane. Pored Mahabharata-e, sačinjava osnovu drevne Hindu historijske tradicije pod nazivom Itihasu. Ramayana je jedan od najvećih antičkih epova u svjetskoj književnosti. Sastoji se od skoro 24.000 stihova koji su uglavnom pisani u šloka metru, a svaki stih se sastoji od 32 sloga. Cjelokupno djelo je podijeljeno u sedam kandasa (knjiga) i oko 500 sargasa (poglavlja). U hinduističkoj tradiciji se smatra za "adi-kavya" (prvu pjesmu). Prikazuje dužnosti u odnosima između ljudi, prikazujući idealne likove kao što su: idealni otac, idealan sluga, idealan brat, idealna supruga i idealan kralj. Ramayana je imala važan utjecaj na kasniju sanskritsku poeziju i hinduistički život i kulturu. Kao i Mahabharata, Ramayana nije samo priča: ona prikazuje učenje drevnih hinduskih mudraca u narativnoj alegoriji, preplićući filozofske i etičke elemente.

Ovo djelo je nastalo u 5.vijeku p. n. e.

O djelu[uredi | uredi izvor]

Epski, tradicionalno pripisan hinduskom mudracu Valmikiju, pripovijeda o životu Rame, legendarnog princa kraljevine Kosala i o spletki kojom je Rama, božanski junak i kralj, uklonjen s prijestolja. Ramayana slijedi njegov četrnaestogodišnji progon u šumu iz kraljevstva njegovog oca kralja Dasharatha, na zahtjev njegove druge supruge Kaikeyi. Rama putuje preko šuma u Indiji sa suprugom Situ i bratom Lakšmanom. Tokom njihovog putovanja Ramina vjerna supruga biva oteta od strane Ravane, demonskog kralja utvrđenog grada Lanka i odvedena u Šri Lanku. To je dovelo do rata s njim i Raminog eventualnog povratka u njegov rodni grad Ayodhya gdje je bio krunisan za kralja. Rama je utjelovljenje pravednosti i smatraju ga jednim od deset avatara (utjelovljenja) boga Višnua. Pojavilo se mišljenje da bogovi u svakom razdoblju šalju jednog avatara.

Značaj djela[uredi | uredi izvor]

U narodnom hinduizmu priča o Rami ne sluša se samo od ranog djetinjstva, već postaje i osnova svakodnevnog života. Ramu se zaziva na početku svakog pothvata i zahvaljuje mu se poslije uspješno obavljenog posla. Njegova junačka djela postala su primjer za ugledanje i poticaj za ispravno ponašanje. Njegovo ime služi za utjehu ostarjelima i pjevaju ga na sahrani, dok se tijelo mrtvog čovjeka odnosi na spaljivanje.

Ramina žena, Sita, postala je primjer vjerne žene, te su je veličali zbog vrlina ljubavi i odanosti.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]