Ratko Janev

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ratko Janev
Rođenje30. mart 1939.
Sandanski, Kraljevina Bugarska
Smrt31. decembar 2019.
Beograd, Srbija
PoljeFizika
Alma materElektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu
Istaknute nagradeHumboldtova nagrada za fiziku

Ratko K. Janev bio je makedonski fizičar, član Makedonske akademije nauka i umjetnosti iz područja atomske, nuklearne i teorijske fizike.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Sandanskom 1939. godine, gimnaziju je završio u Skoplju, a studirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beograd. Tu je završio postdiplomske studije 1956. godine. Doktorirao je fiziku 1968. godine u Beogradu na Prirodno-matematičkom makultetu. Doktorat je uradio na Univerzitetu u Lenjingradu.

Radio je na institutu Boris Kidrič u Vinči, gdje je stekao zvanje naučnog savjetnika. Bio je predavač i profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Skoplju iz oblasti nuklearne i atomske fizike. Od 1969. godine predaje atomsku fiziku na postdiplomskim studijama na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Radio je kao naučni savjetnik u Institutu za fiziku u Zemunu do prelaska na funkciju u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), gdje dobija diplomatski status. U MAAE rukovodi odjeljenjem za atomske i molekularne informacije. Gostovao je na mnogim evropskim i američkim fakultetima i institutima kao profesor i naučnik. Pored toga, radio je i u prestižnim institutima u Japanu i Kini sa najvišim najvišim naučnim zvanjima.

Član je Makedonske akademije nauka i umetnosti (MANU)[1]. Ima veliki broj objavljenih radova iz oblasti atomske fizike i bliskih ili srodnih oblasti. Najpoznatiji radovi Ratka Janeva su vezani za oblasti kvantne teorije interakcija, posebno uzajamnih atomskih interakcija, sudarne atomske procese i procese atomskih čestica sa čvrstom površinom, fiziku jonizovanih gasova, fiziku gasnih lasera,kao i oblasti fizike konrtolirane termonuklearne fuzije. U okviru Makedonske akademije nauka i umjetnosti Janev rukovodi najvažnijim projektima u oblasima prirodnih i tehničkih nauka.

Prof. Ratko Janev je jedan od najcitiranijih evropskih fizičara u oblastima atomske fizike, a 2004. godine je dobio prestižnu evropsku Humboltovu nagradu za fiziku.

Diplomatska djelatnost[uredi | uredi izvor]

Prof. Ratko Janev je od 1988. godine predstavljao Jugoslaviju i Srbiju, a kasnije i Makedoniju u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju -IAEA. U Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju Janev je bio rukovodilac Odjeljenja za atomske i molekularne podatke i informacije. 1993. g. Ratko Janev je pomogao pri proceduri prijema Republike Makedonije u ovu međunarodnu organizaciju.

Izbor djela[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 11. 4. 2013. Pristupljeno 11. 3. 2013.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Ratko K. Janev, Ljubo. A. Petkovski, Atomska fizika, Makedonska akademija nauka i umetnosti, Skoplje, 2012.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]